Suomi Pyöräilee -tietoisku

Päivämäärä: 
Perjantai, 17. maaliskuu 2017 - 12:00 - 14:30

Suomi Pyöräilee -tietoiskussa julkistetaan mm. Vuoden 2017 pyöräilykunta ja Vuoden 2016 pyöräilyteot sekä kuullaan ajankohtaisia puheenvuoroja pyöräilyn edistämisestä.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt. Paikkoja voi vielä tiedustella sähköpostilla virpi.ansio(at)poljin.fi

SUOMI PYÖRÄILEE -TIETOISKU 2017

Tietoisku pidetään Helsingin Messukeskuksen auditoriossa Fillari/GoExpo 2017 -messujen avajaispäivänä perjantaina 17.3.2017 klo 12.00–14.30. Kahvit ja tee tarjoillaan auditorion aulassa klo 11.30-12.00.

Tilaisuus on maksuton Pyöräilykuntien verkoston jäsentahojen edustajille. Ilmoittaudu mukaan täällä. Toimi nopeasti, ensimmäiset 80 ilmoittautunutta mahtuu mukaan! Tietoiskun osallistujilla on lisäksi vapaa pääsy GoExpo -messuille perjantaina.

PÄÄTEEMA: YMPÄRIVUOTINEN PYÖRÄILY JA ARJEN KULJETUSRATKAISUT
                                          
Ohjelma 12.00 – 14.00

12.00                VUODEN PYÖRÄILYKUNTA 2017 – JULKISTUS JA PALKITSEMINEN

12.15               VUODEN PYÖRÄILYTEOT 2016 – 3 PARHAAN TEON JULKISTUS JA PALKITSEMINEN

12.30              MITEN PYÖRÄILYMETROPOLISSA POLJETAAN?
    Timo Väistö, Vantaan kaupunki
    Heini Peltonen, Espoon kaupunki
    Niklas Aalto-Setälä, Helsingin kaupunki
    Minna Raatikka, WSP Finland Oy

Ensimmäistä kertaa julkaistava Pyöräilymetropoli 2017 on katsaus pyöräliikenteen kehitykseen ja kaupunkilaisten mielipiteisiin pyöräilystä pääkaupunkiseudulla.

12.45               TALVELLA PYÖRÄILYN NORMALISOIMINEN KANADASSA JA SUOMESSA 
    Sanna Ojajärvi, projektipäällikkö, Pyöräilykuntien verkosto ry

Käsitys talvella pyöräilystä erityistä kuntoa ja asennetta vaativana urheilulajina istuu tiukassa ja rajoittaa ympärivuotisen pyöräilyn edistämistä. Kanadassa ja Suomessa on alettu tehdä töitä talvella pyöräilyn normalisoimiseksi. Kyse on paitsi pyöräilyolosuhteiden parantamisesta myös mielikuvien muuttamisesta: voiko talvella pyöräily olla yhtä kanadalaista ja suomalaista kuin jääkiekko jäätyneellä lammella?

13.05    INFRA, INVESTOINNIT JA EDISTÄMISTYÖ – MAISTIAISET MONTREALISTA
Martti Tulenheimo, erityisasiantuntija, Pyöräliitto ry

V Kansainvälinen Talvipyöräilykonferenssi Montrealissa tarjosi helmikuussa huikean kattauksen tietoa, toimintamalleja ja esimerkkejä ratkaisuista, joilla pyöräily on saatu nousu-uralle Pohjoisella pallonpuoliskolla läpi vuoden. Martti Tulenheimon esitys tarjoilee läpivalaisun konferenssin kirkkaimmista jääpaloista.

13.25               PYÖRÄILIJÖIDEN TYYTYVÄISYYS ETUSIJALLA – UUSI SOPIMUSMALLI TALVIKUNNOSSAPITOON
Timo Perälä, Oulun seudun kävelyn ja pyöräilyn koordinaattori, Navico Oy

29 laatulupausta, 65 pyöräilevää agenttia, 130 km pyöräväylästöä. Laatulupaukset lunastaville urakoitsijoille tuhansien eurojen bonukset ja rikkojille tuntuvat sanktiot. Oulun seudun uusi talvihoidon sopimusmalli ohjaa kepin ja porkkanan kera parempaan talvikunnossapitoon kuin koskaan aikaisemmin. Sopimusmalli on parhaillaan kilpailutuksessa ja tulee nostamaan 15 % pyöräverkosta talvihoidon superluokkaan.

13.45    PYÖRÄLLÄ KULKEE KAIKKI! – ARJEN KULJETUSRATKAISUT
Johdanto Pyöräilyviikon 2017 pääteemaan ja sen useisiin ulottuvuuksiin.
Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry

13.55              MITEN CITYLOGISTIIKKA RULLAA POLKUPYÖRILLÄ?
Anna Korpinen, liikennesuunnittelija, Sito Oy

Siton laatimissa selvityksissä on kartoitettu citylogistiikan jakeluratkaisuja, jotka perustuvat totuttua kevyemmän kaluston käyttöön. Pyörillä tapahtuva jakeluliikenne on näissä ratkaisuissa keskeisessä roolissa. Esitys käsittelee kansainvälisiä esimerkkejä pyörillä ja muulla kevyellä kalustolla toteutettavista jakeluratkaisuista sekä avaa logistiikka-alan asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, millainen jakeluratkaisu voisi toimia Suomessa.

14.15    BOX BIKE HELSINKI – NUORTEN SUUNNITTELEMA TAVARAPYÖRÄ
    Markus Seppälä, puheenjohtaja, Helsingin Polkupyöräilijät ry

Pyörässä aurinkopaneelit, laadukas 2.1 -äänentoisto, keskiömoottori ja portaaton vaihteisto! Luonto-Liiton Uudenmaan piiri toteutti globaalistikin ainutlaatuisen pilottihankkeen, jossa helsinkiläisten 15-17 -vuotiaiden nuorten joukkue suunnitteli ja rakensi omiin tarpeisiinsa sopivan tavarapyörän. 

14.30    TIETOISKU PÄÄTTYY – TERVEMENOA FILLARIMESSUILLE!
Keskustelu jatkuu ja lisää virikkeitä pyöräilyn edistämiseen tarjolla Pyöräilykuntien verkoston ja Pyöräliiton osastoilla (6f80 ja 6f70) sekä niiden viereisellä Fillarilavalla.

Lisätietoja:

Matti Hirvonen
toiminnanjohtaja
Pyöräilykuntien verkosto ry
 
p. 040 419 4555, matti.hirvonen@poljin.fi