Velo-City- ja Winter Cycling Congress -jälkiseminaari

Päivämäärä: 
Perjantai, 30. syyskuu 2016 - 9:00 - 17:30

Tervetuloa poimimaan parhaat palat tämän vuoden kansainvälisistä pyöräilykonferensseista lisättynä kattauksella sovelluskohteita ja esimerkkejä Suomesta! Tupa on tullut viime vuosina nopeasti täyteen, joten kannattaa hoitaa ilmoittautuminen nopeasti täällä. Tilaisuus tarjoiluineen on maksuton Pyöräilykuntien verkoston jäsenkuntien ja muiden jäsenyhteisöjen edustajille. Suosittu tilaisuus järjestetään jälleen yhdessä ECOMM-jälkiseminaarin kanssa.

Velo-city ja WCC 2016 – kansallinen jälkiseminaari 30.9.2016

  • Helsinki, Kaupunkisuunnitteluviraston auditorio (Kansakoulukatu 3)

Klo 11.15 – 12.15 Lounas (omakustanteinen) ja vapaata verkostoitumista

Iltapäivän puheenjohtajana Matti Hirvonen, Pyöräilykuntien verkosto

12.15 Velo-city 2019 Helsinkiin? Miten maailman suurimman pyöräilykonferenssin hakeminen vauhdittaa pääkaupungin pyöräilyponnisteluja
- Reetta Keisanen, pyöräilykoordinaattori, Helsingin kaupunki

AASIA-EUROOPPA-SUOMI –  HYVÄN AKSELI PYÖRÄILYYN

12.25 Autoistumisen kautta takaisin polkimille? Taiwanin pyöräilyolosuhteet, tavoitteet ja keinot pyöräilyn lisäämiseksi

Velo-city Global 2016 järjestettiin Taipeissa. Tarjolla on nyt analyysi Taipein opeista ja parhaimmista paloista: millainen on Aasian pitkän historian pyöräilykulttuuri ja infra? Millaisia keinoja Aasiassa on tunnistettu tehokkaimmiksi.

12.40 Rusinat pullasta. Euroopan (Hollannin, Saksan ja Tanskan) parhaat käytännöt + Aasian konteksti: mitä voi oppia ja soveltaa Suomessa, mitä ei?

Aasian liikennekulttuuri eroaa meille tutusta sääntölähtöisestä lähestymistavasta. Miten nämä kaksi kohtaavat pyöräilijän näkökulmasta ja voimmeko oppia toisiltamme?

- Sanna Ojajärvi, projektipäällikkö, Pyöräilykuntien verkosto

HANGET MATALAKSI –matkaketjut ja väylät kunnossa läpi vuoden

12.55 Kaupunkipyöräjärjestelmät lumisissa kaupungeissa. Ympärivuotisuuden hyvät ja huonot puolet.
- Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto

13.10 Helsingin suosittu 1. kaupunkipyöräkausi – kokemukset ja laajentumismahdollisuudet
- Samuli Mäkinen, kaupunkipyöräjärjestelmän vastaava, HKL

Esityksissä kerrotaan kokemuksia ja dataa kaupunkipyöräjärjestelmistä maailmalta. Lisäksi kuullaan, miten Helsingin kaupunkipyörät ovat valloittaneet käyttäjät.

13.25 Ympärivuotisesti asenteella ja infralla – Joensuun neljä pyöräilyvuodenaikaa
- Virpi Ansio, hankesuunnittelija, Pyöräilykuntien verkosto

Joensuu on tunnettu talvipyöräilykaupunki ja haastaa tosissaan Oulun. Joensuussa tehdään systemaattista työtä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Tule kuuntelemaan, miksi Joensuussa pyöräillään jokaisena vuodenaikana.

13.40 Talvikunnossapidon parhaat käytännöt
- Minna Raatikka, hankesuunnittelija, Pyöräilykuntien verkosto

Pyöräliikenteen talvikunnossapito kiinnostaa yhä enemmän. Tästä osoituksena on viime aikoina julkaistavien opusten ja tutkimusten lisääntyvä määrä. Esityksessä tiivistetään pyöräilyn talvikunnossapitoon liittyvän materiaalin opit ja esitellään tietopaketti, jota kunnat voivat hyödyntää omassa työssään.

14.00 Sujuva talvihoitoprosessi ympärivuotisen pyöräilyn taustalla
- Kaisa Karhula, projektipäällikkö, WSP Finland Oy

Talvihoidon avulla luomme turvalliset ja sujuvat olosuhteet liikkua lumiseen aikaan. Toimiva talvihoito alkaa kuitenkin jo ennen kuin ensimmäiset lumihiutaleet ennättävät maahan asti. Tässä esityksessä perehdytään tarkemmin niihin seikkoihin, jotka mahdollistavat tehokkaan talvihoidon: kommunikointi eri sidosryhmien kanssa, talvihoitoprosessi, talvihoidon mahdollistava infrastruktuuri sekä niukan rahoituksen kohdentaminen oikein.

14.20 LUOVA TAUKO JA KAHVITTELUT LISUKKEINEEN

PYÖRÄILYKASVATUS KUNNIAAN – kokemuksia maailmalta aikuisten ja lasten silmin

14.35 Koululaisten pyöräilyä Tanskassa, Isossa-Britanniassa ja Japanissa
- Sanna Ojajärvi, projektipäällikkö, Pyöräilykuntien verkosto

Lapset pyöräilevät säästä ja maasta riippumatta. Esityksessä avataan kulttuurieroja ja niiden ylittämisiä lasten pyöräilyn edistämisessä.

14.50 Winter Bike to School Day – maailma polki, Oulu nousi
- Timo Perälä, toimitusjohtaja, Navico Oy

Winnipegistä liikkeelle polkaistu ja talvella pyöräilyyn innostava kisailu laajentui aikuisista lapsiin. Winter Bike to School Day on matalan kynnyksen leikkimielinen kisa, jossa Oulu nosti Suomea maailmankartalle hurjilla tuloksillaan – miten tämä onnistui?

15.05 Kuljetusoppilaatkin liikkeelle – saattoliikenteen lopetuspiste vai liikunnan aloituspiste?
- Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto

Koulukuljetusten ja vanhempien kyyditsemät oppilaat yritetään saada kävelemään tai pyöräilemään ainakin loppuosa matkasta jättämällä vekarat esim. 500 metrin päähän koulusta. Samalla parannetaan turvallisuutta kun autoliikenne koulun läheisyydessä vähenee. Tätä on kokeiltu ainakin Minnesotassa, Iowassa ja kohta myös Forssassa!

ILON JA OSALLISTUMISEN KAUTTA

15:20 Ghetosta huipulle – Kuinka Slow Roll -pyöräily muutti kaiken

Tekemisen puute, hyvä kaveri ja pyörä – siinä oli kaikki mitä tarvittiin detroitilaisen Jasonin Hallin maailmankuulun Slow Roll -toiminnan rakennusaineiksi. Slow Roll edustaa ennen kaikkea yhteisöllisyyttä, tasa-arvoa ja positiivista energiaa pyöräilyn keinoin. Esityksessä kerrotaan, miten kerran viikossa tapahtuva pyöräretki muutti kaupungin ja etenkin sen asukkaat sekä levisi ympäri maailmaa. Nyt mukaan tungeksivat julkkikset ja miljonäärit eri kaupungeissa.

15.35 Taktinen urbanismi – pienillä toimenpiteillä suuriin muutoksiin

Julkisen tilan ja katujen käyttö muuttuu kaupungeissa ympäri maailman. Tactical Urbanism -liikkeen perustaja ja Open Streets -hankkeen vetäjä Mike Lydon on palkittu ja kiitelty kaupunkisuunnittelija, joka piti yhden innostavimmista puheenvuoroista Minneapolisin Talvipyöräilykonferenssissa. Martti Tulenheimo vetää yhteen taktisen urbanismin mahdollisuuksia ja nostaa esille kokemuksia ja onnistuneita avauksia Suomesta ja maailmalta. Tässä on työkalu, jolla kansalaiset, suunnittelijat ja poliitikot voivat yhdessä muuttaa maailmaa.

- Martti Tulenheimo, erityisasiantuntija, Pyöräliitto ry

15.50 LOPPUHUIPENNUS – HOLLANTI JA KANADA TARJOILEVAT USKOMATTOMAN KATTAUKSEN 2017
Velo-city 2017 Arnhem–Nijmegen – The Freedom of Cycling
Winter Cycling Conference 2017 Montreal

- Timo Perälä, president, Winter Cycling Federation
- Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto

Ensi vuoden Velo-city -konferenssi järjestetään Hollannissa Arnhem-Nijmegen alueella, jossa infra ja pyöräilypalvelut ovat kiistatta maailmanennätysluokkaa. Nijmegen valittiin 2016 Hollannin parhaaksi pyöräilykaupungiksi ja alueen erittäin kunnianhimoisesti viime vuosina kehitettyjä pyöräilyolosuhteita kuvataan jopa hollantilaisittain vaikuttavan laadukkaiksi. Arnhemista Nijmegeniin on matkaa 15 kilometriä ja kaupunkeja yhdistää yksi maailman parhaista superpyöräväylistä. Turvallisuus ja nopeus ovat kehittämistä ohjaavia ydinarvoja, mikä tekee pyöräilystä erittäin nautittavaa.
http://www.velo-city2017.com/

Montreal on Kanadan pyöräily-ystävällisimpiä kaupunkeja ja WCC-isännyyden myötä osoitus siitä, miten tosissaan Pohjois-Amerikan miljoonakaupungit ottavat nykyisin myös ympärivuotisen pyöräilyn. Oulusta lähtenyt talvikonferenssien sarja saa arvoisensa jatkajan ja Suomen oloihin sopivaa antia luvassa lumilapion mitalla!
http://www.velo.qc.ca/en/wcc2017-en

16.00 TILAISUUS PÄÄTTYY – VELOFINLAND ALKAA KLO 18

Ilta jatkuu Pyöräliiton järjestämän VeloFinland -tapahtuman ohjelmalla Dubrovnik Lounge&Lobbyssa klo 18.00 alkaen ja vapaa illanvietto klo 21.00 alkaen. VeloFinland jatkuu koko viikonlopun, lisätiedot:
http://pyoraliitto.fi/velofinland/velofinland-2016-ohjelma-ja-info/

Jälkiseminaarien jälkeen käynnistyy Pyöräliiton järjestämä VeloFinland 2016 -tapahtuma. VeloFinland tarjoilee koko viikonlopun ajan pyöräilyn edistämiseen ja pyöräilyyn keskittyvää ohjelmaa. VeloFinlandin ohjelma on luettavissa Pyöräliiton sivuilla.

Ilmoittautuminen jälkiseminaareihin ja VeloFinlandiin:
Suomenkielinen ilmoittautuminen löytyy täältä 
Englanninkielinen ilmoittautuminen tapahtuu täällä