Pyöräilykasvatus

Mitä on pyöräilykasvatus?

Pyöräilemään oppiminen on yksi lapsen elämän mieleenpainuvista hetkistä. Se tunne, kun pyörä pysyy pystyssä, jalat pyörittävät polkimia ja pyörä kääntyy juuri sinne minne on tarkoituskin. Pyörällä pääsee pidemmälle ja nopeammin kuin koskaan ennen. Aivan omin voimin. Tässä kohtaa pieni pyöräilijä tarvitsee aikuisia, jotka antavat pyöräilylle mahdollisuuden. Joka päivä, vaikkapa päiväkoti- ja koulumatkoilla. Iltapäivisin kodin lähistöllä tai matkalla harrastuksiin. Pyöräilevä lapsi tarvitsee aikuisia, jotka polkaisu kerrallaan luotsaavat liikenteessä liikkumisen taitoihin siten, että pyöräilystä tulee luonteva osa elämää.

Pyöräilykasvatukseen kuuluu pyöräilytaitojen harjoittaminen, mutta myös liikenteessä liikkumisen varmuuden lisääminen, perusliikennesääntöjen opettelu ja ajamisen ilosta muistuttaminen. Oppiminen tapahtuu oman kokemisen ja tekemisen kautta. Pyöräilykasvatukseen tarvitaan "koko kylä": perheet, päiväkodit, koulut, työpaikat. Pyöräilykasvatukselle ei toistaiseksi ole löytynyt virallista paikkaa suomalaisten päiväkotien ja koulujen opetussuunnitelmissa. Kysyntää kuitenkin on. Pyöräilykuntien verkoston tuottamia pyöräilykasvatusmateriaaleja (20 Pyöräilyleikkiä, Koululaisten Pyöräilymerkki) voi vapaasti hyödyntää pyöräilykasvatuksen tukena. Lisäksi kannustamme päiväkoteja ja kouluja osallistumaan vuosittain toistuviin teemapäiviin ja -viikkoihin (Koulujen Kilometrikisa lokakuussa, Pyörällä kouluun -päivät helmikuussa, toukokuussa ja syyskuussa). Pyörän kunto on aika ajoin hyvä tarkistaa. Sitä varten löytyy Polkupyörän katsastuskortti ja Katsastusohje. Ei muuta kuin pyöräilemään!

Pyöräilytaitojen ja liikenteessä liikkumisen valmiuksien kehittämisen tavoitteena on pyöräilevä elämäntapa, jossa pyöräily ei lokeroidu urheiluksi, taitolajiksi tai kulkutavaksi. Pyöräily on tapa liikkua paikasta toiseen, tapa viettää aikaa yhdessä, tapa virkistyä ennen koulupäivää ja sen jälkeen ja tapa vähentää autoilua.

Arkipyöräilyllä saadaan kuin huomaamatta lisättyä päivittäistä liikuntaa ja vähennettyä autoliikenteen aiheuttamia haittoja. Aktiivisesti liikkuessa havainnoi ympäristöä aivan toisella tavalla kuin auton kyydistä. Aktiivisella arkiliikkumisella on myös huomattava kansantaloudellinen merkitys.