Vuoden pyöräilijä on 81-vuotias ikiliikkuja Vappuliisa Hakalehto

17. toukokuu 2014 - 15:52 | Petteri Nisula

Pyöräilevä seniori Vappuliisa Hakalehto on valittu Vuoden 2014 pyöräilijäksi. Perusteluna valinnalle olivat intohimoinen pyöräilyn puolesta puhuminen sekä innostava esimerkki, joka kannustaa pyöräilemään päivittäin ja rohkaisee ikäihmisiäkin jatkamaan pyöräilyä mahdollisimman pitkään.

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään parhaillaan teemalla Seniorit satulaan! ja vuoden pyöräilijän esimerkistä riittää malliksi sekä ikätovereille että nuoremmille kansalaisille. "Pyöräilen läpi vuoden lähes päivittäin 3-20 kilometriä. Se tuo elämääni energiaa, iloa, valppautta ja hyötyä,” sanoo Vappuliisa Hakalehto. "Pyöräily on minulle oman elämän hallintaa."

Levollinen ja viipyilevä ajotapa

Vappuliisa Hakalehto teki ansiokkaan työuransa kuvataiteiden opettajana ja Suomen taidekasvatuksen uudistajana. Myös hänen pyöräilyssään elämyksellisyys on vahvasti läsnä. "Ajotapani polkupyörällä on levollinen, viipyilevä. Ohitseni syöksähtelee välillä vauhdikkaita kuntopyöräilijöitä, jotka aerodynaamisine asusteineen muistuttavat avaruusolioita. Ajelin juuri kevättä henkivässä Helsingin Roihuvuoressa. Kukkivaan kirsikkapuupuistoon oli etsiytynyt kauneuden ystäviä. Pidin pienen picnickin. Tuli mielleyhtymiä Japanin Sakura-kulttuuriin ja Anton Tšehovin näytelmään," vuoden pyöräilijä tunnelmoi.

”Todellisen herätyksen kaupunkipyöräilyyn sain vuonna 1988 Firenzessä, jonka vanha keskusta oli jo silloin muutettu autottomaksi," Vappuliisa kertoo. "Tyylikkäästi pukeutuneet signorat palailivat polkupyörineen  toriostoksilta. He harrastivat flaneerausta pyöräillen," hän naureskelee.

Parempia pyöräteitä lapsille

Lasten pyöräilyn edistämisellä on aina ollut erityissijansa opettajan sydämessä. "Tulin aamuisin töihini Itäkeskuksen kouluun mustalla, tukevalla, matalasatulaisella kaupunkipyörällä. Arvelen, että opettajan esimerkki ja asenteet jäivät oppilaiden mieleen."

Vappuliisa seuraa edelleen koululaisten pyöräilyä kotikulmillaan. "Tällä viikolla aamulenkillä laskeskelin Itäkeskuksen ala- ja yläasteen koulun pyörätelineiltä 72 polkupyörää. Oppilaita koulussa on 437. Hyvä tulos! Pyöräteitä parantamalla ja  pyöräilykasvatusta lisäämällä tulos vielä paranee," vuoden pyöräilijä visioi.

Pälkäneellä syntynyt ja Helsinkiin kotiutunut Vappuliisa ei ole koskaan omistanut ajokorttia tai autoa. "Helsingin liikennelaitos toimii hyvin ja Paunun bussit vievät kesäkotiin Pälkäneelle."

Ei kannata lopettaa

Senioreiden saamista satulaan vuoden pyöräilijä pitää sekä tärkeänä että mahdollisena. "Pyöräilyssä on monta tyylilajia ja jokaiselle löytyy omansa. Täällä Itäkeskuksessa näkee reippaan oloisia ikäihmisiä pyöräilemässä, jotkut jopa ajelevat tukevilla kolmipyöräisillä tai nelipyöräisillä ajoneuvoilla. Aion kokeilla sellaisia!" Vappuliisa lupaa. "Jos pyöräilyn lopettaa, heikkenee verenkierto ja sen mukana häviää ilo ja optimismi."

Aiemmin Vuoden pyöräilijöiksi on valittu muun muassa Mikko ”Peltsi” Peltola 2007, Osmo Soininvaara 2008, Hannu-Pekka Björkman 2009, Oras Tynkkynen 2010, Lauri Tähkä 2011, Kaisa Leka 2012 ja Teppo Moisio 2013.

Vuoden pyöräilijän nimeää Suomi Pyöräilee -yhteistyötoimikunta, jossa ovat mukana Pyöräilykuntien verkosto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, liikenne- ja viestintäministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin Polkupyöräilijät ry, Suomen Hostellijärjestö ry, Suomen Latu ry, Helsingin kaupunki, Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto ry, Invalidiliitto ry,  Helkama Velox Oy, TunturiHellberg Oy sekä Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeet ry.

 

Lisätietoja:

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry

matti.hirvonen (at) poljin.fi, 040 419 4555