Vuoden pyöräilykunnan 2015 valinta

20. helmikuu 2015 - 9:29 | Matti Hirvonen

Haastaako joku Lappeenrannan? Vaikuta vuoden pyöräilykunnan 2015 valintaan tai ehdota omaa suosikkiasi täällä! Vuoden pyöräilykunta julkistetaan Suomi Pyöräilee -tietoiskussa 6.3. ja valintaan voi vaikuttaa pe 27.2. asti.

TIEDOTE 6.3.2015 KLO 12.00

Lappeenranta on vuoden pyöräilykunta 2015

Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta valitsi Vuoden 2015 pyöräilykunnaksi Lappeenrannan. Perusteluna tunnustukselle oli kunnianhimoinen ote ja hyvä vuorovaikutus pyöräilyn edistämisessä. Tämä näkyy muun muassa pyöräilyn pääreitistön kehittämisessä kaupunginosien välille sekä useita vuosia jatkuneessa yhteistyössä aktiivipyöräilijöiden kanssa.

Lappeenrannassa tehdään kaupungin nettikyselyn mukaan 29 prosenttia alle 20 kilometrin matkoista polkupyörällä. Kaupunkilaisten liikkumista seurataan kulkutapakyselyillä säännöllisin väliajoin, ja kyselyt osoittavat pyöräilyn jatkuvasti kasvattavan suosiotaan. Lappeenrannassa pyöräillään paljon ja pyöräilyn ke­hit­tä­mi­nen on nostettu korkealle myös kau­pun­ki­stra­te­giassa.

Tunnustus luovutettiin Lappeenrannan kaupungin edustajille Suomi Pyöräilee -tietoiskussa Helsingissä 6. maaliskuuta. Tunnustusta olivat Helsingissä vastaanottamassa Lappeenrannan kaupungin edustajina teknisen lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund, kaupungininsinööri Pasi Leimi ja suunnitteluinsinööri Mauri Backman.

Käyttäjälähtöistä kehittämistä
Pasi Leimi katsoo, että valtakunnallinen tunnustus on osoitus kaupungin ja aktiivipyöräilijöiden onnistuneesta yhteistyöstä ja lappeenrantalaisten lisääntyvästä pyöräilyinnostuksesta.

– Hyvästä vuorovaikutuksesta syntyy hyviä tuloksia. Jo usean vuoden ajan virkamiehistä ja aktiivipyöräilijöistä koostuva työryhmä on osallistunut kehittämistyöhön. Korjaukset ja parannukset pystytään tekemään joutuisasti, kun saamme ajantasaisia vinkkejä ja toiveita eri puolilla kaupunkia päivittäin ajavilta pyöräilijöiltä, Leimi kertoo.

Pyöräteiden kehittämisestä vastaava suunnitteluinsinööri Mauri Backman ei tyytynyt vain piirtämään väyliä tietokoneen ruudulla, vaan ajoi koko reitistön läpi videokamera kypärään kiinnitettynä.

– Halusin henkilökohtaisesti tutustua jokaiseen kaarteeseen, ja voin aina palata tarvittaessa kuvaamaani videofilmiin, kun saan kuntalaisilta palautetta, Backman sanoo.

Ympärivuotinen pyöräilykaupunki
Pari vuotta sitten selvitettiin pyöräilyyn parhaiten sopivat pääreitit ja laadittiin pyöräilyn pääreittisuunnitelma, joka on jo pääosin toteutettu: päällysteitä uusittu, reunakivet korjattu, risteysten liikenneturvallisuutta parannettu sekä reitit viitoitettu. Ympäri vuoden käyttökelpoinen, kaikkiaan 95 kilometriä pitkä reitistö muodostaa selkeän verkoston kaupungin halki kaikilta suunnilta.

Reittejä parannetaan edelleen kiireellisyysjärjestyksessä katujen reunakiveyksiä madaltamalla ja tienpintoja kunnostamalla. Myös valaistusta, opastusta ja pyöräparkkeja lisätään. Lappeenranta käytti pyöräteiden kehittämiseen viime vuonna rahaa noin miljoona euroa.

Pyöräilyä edistetään laaja-alaisesti. Viime vuonna palkattiin henkilö koordinoimaan kymmeniä järjestettyjä pyöräilytapahtumia, teetettiin pyöräilyn pääreiteistä neljällä eri kielellä esitekartta, jota jaettiin 15 000 kappaletta, suunniteltiin Lappeenranta pyöräillen -logo ja avattiin uusi Lappeenranta pyöräillen -sivusto.

Yksityisautoilun vähentäminen sisältyy keskeisesti Lappeenrannan ilmasto-ohjelmaan, jonka yhtenä tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä. Sekä Lappeenrannan kaupungin strategian että Etelä-Karjalan liikennestrategian keskeisenä tavoitteena on pyöräilyn edistäminen. 

– Puhdas elinympäristö ja kestävä hyvinvointi ovat tavoitteitamme, kun kehitämme vihreää Lappeenrantaa. Tässä työssä Vuoden pyöräilykunta 2015 -tunnustus on tärkeä merkkipaalu, Pasi Leimi summaa. 

Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on vuodesta 1991 alkaen myöntänyt Vuoden pyöräilykunta-tunnustuksen esimerkillisestä työstä pyöräilyn edistämiseksi ja sen turvallisuuden parantamiseksi.

Tunnustus luovutetettiin Lappeenrannan kaupungin edustajille klo 12.00 alkavan Suomi Pyöräilee -tietoiskun alussa Helsingin Messukeskuksen auditoriossa.

Lisätietoja:

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja / Pyöräilykuntien verkosto ry, matti.hirvonen(at)poljin.fi;

puh. 040 419 4555, www.poljin.fi

Pasi Leimi, kaupungininsinööri / Lappeenrannan kaupunki, puh.  040 740 1643 , pasi.leimi(at)lappeenranta.fi