Poljin-lehti 2/2015 on ilmestynyt!

5. maaliskuu 2015 - 9:44 | Matti Hirvonen

Poljin-lehti avaa jälleen uusia näkökulmia pyöräilyyn. Tarinoita pyöräilystä ja sen edistämisestä akselilla Oulu-Minnesota-Jyväskylä-Kööpenhamina-Lanzarote-Joensuu-Himalaja. Tutustu pdf-versioon täällä.

Pääkirjoitus: Suomi pyöräilyn suuravallaksi. Suomalaiselle talvipyöräilyosaamiselle on nyt kysyntää eri puolilla maailmaa. Oulun ja Joensuun viitoittamaa tietä haluavat kulkea kymmenet kaupungit pelkästään Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Osaamisvienti on jo käynnistynyt myös Venäjälle ja Kazakstaniin.

(Talvi)pyöräily ja sukupuoli. Isoäidin pyöräily olosuhteiden laatutason mittarina, rennontyylikkäät naiset ja muita sukupuolittuneita ulottuvuuksia. Onko sukupuolella väliä ja miten se näkyy pyöräilykulttuurissamme? Lue Sanna Ojajärven oivaltava artikkeli yllättävän harvoin käsitellystä aiheesta.

Tuskien kautta talvipyöräilijäksi. Talvella pyöräily ei olekaan extreme-urheilua. Kanadalainen toimittaja Tom Babin koki valaistumisen talviaamuna Oulussa, jossa kadut täyttyivät hämärässä liikkuvien mummopyörien valoista. Babin kirjoitti kokemuksistaan mainion kirjan, jossa hän käsittelee talvella pyöräilyn edellytyksiä ja esteitä Pyörä, Kaupunki ja Asenne -kolmijaon kautta.

Pyöräilyn edistämistä We Cycle -brändillä. Jyväskylän Pyöräilyseuran yksinkertainen pyöräilyn brändäyskampanja on ollut huikea menestys. Vaikka olosuhteiden parantaminen on pyöräilyn lisäämisessä tärkeintä, niin fillarointia pitää edistää myös markkinoimalla ja pyöräilyn imagoa kohentamalla.

Onko Kööpenhamina maineensa veroinen? Pyöräilykuntien verkoston puheenjohtaja Markku Lahtinen kävi ystävineen tarkistamassa, onko edellisen Poljin-lehden Köpis-hypetyksessä perää. Paljon puhuva kuvakertomus avaa uusia ikkunoita pyöräilykaupungin arkeen esim. asuinrakentamisen, pyöräpysäköinnin sekä joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhteispelistä.

Joensuun talvipyöräilyagentit. Joensuu vauhdittaa ympärivuotista pyöräilyä kampanjaan valittujen agenttien (ikä 18–71 vuotta) voimin. Verkossa sanoin kuvin ja videoin jaetut kokemukset antavat käytännön tietoa talvipyöräilyyn liittyvistä hyvistä fiiliksistä, haasteista ja ongelmakohdista. Talvipyöräilykampanjalla kannustetaan kaikkia seudun asukkaita kokeilemaan pyöräily talvella.

Polkupyörällä Himalajalle. Korkealla vuorten keskellä on erilainen maailma. Aika saa uudet ulottuvuudet, ja arjen asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Vuoristovaellus pysäyttää, ja kiipeilemään voi lähteä myös polkupyörällä. Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi. Rämön teksti on niin riemastuttavan elämyksellistä, että sen luettuaan voi kuvitella itsekin pyöräilleensä Himalajalla.

Lanzarotelle pyöräilemään. Lanzarotella on ymmärretty sama mikä Mallorcallakin: innokkaat pyöräilijät ovat loistavia turisteja ja heidän viihtyvyyteensä kannattaa
panostaa. "Olin polkemassa yhtä hivuttavaa mäkeä ylöspäin,ja vastaantulevista autoilijoista kaksikin tööttäsilyhyesti ja nosti peukaloa." Kokemuksistaan kirjoittaa Mikael Fogelholm, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori ja innokas pyöräilyn edistäjä.

 

Poljin 2/2015