Vuoden 2014 parhaat pyöräilyteot

7. maaliskuu 2015 - 11:20 | Matti Hirvonen

Leikkipuistojen pyöräilykiertue , maahanmuuttajanaisten pyöräilykoulu ja Lujatalon nastarengaskampanja valittiin vuoden 2014 parhaiksi pyöräilyteoiksi. Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta palkitsi ensimmäistä kertaa vuoden ilahduttavimpia pyöräilytekoja.

Leikkipuistokiertue Jyväskylässä
Jyväskylän Pyöräilyseuran Mutkitellen -kiertueella lasten taitoajorata vieraili kesällä viikon jokaisena päivänä kaupungin eri puolilla kaupungin leikkipuistoja.
- Lasten ajaessa taitoajorataa huoltajien kanssa oli mahdollista jutella lasten pyöräilystä ja kertoa vinkkejä perhepyöräilyyn. Samalla huoltajat näkivät, kuinka innostuneita lapset ovat kehittämään pyöräilytaitoja ja kuinka helppoa taitoajoratoja on rakentaa vaikkapa kotona vain muutamasta laudanpätkästä ja maitotölkeistä, kertoo kiertueen toteuttaja Kaisa Peltonen Jyväskylän Pyöräilyseurasta.

Maahanmuuttajanaisten pyöräilykoulutus Helsingissä
Helsingin Polkupyöräilijöiden ideoima ja talkoilla toteuttama pyöräilykoulutus yhdistää pyöräilyyn sukupuolten välisen tasa-arvon, kulttuurisen integraation ja spontaanin vaikuttamisen.
- Oikeus pyöräillä voi olla suomalaiselle outo ajatus, mutta monelle uudelle suomalaiselle erittäin voimaannuttava ja mahtava kokemus. Että saa aikuisena oppia taidon, jonka ei koskaan ajatellut kuuluvan itselle! kertoo Satu Leppänen Helsingin Polkupyöräilijöistä.
Kurssi järjestettiin Helsingin Suvilahdessa, jossa on vapaata kaupunkitilaa ja loiva alamäki. Esimerkin innoittamana maahanmuuttajien pyöräilykouluja on ryhdytty järjestämään myös muissa kaupungeissa kuten Kokkolassa ja Jyväskylässä.
- Pyöräily kuuluu kaikille, lähtökohdista ja menneisyydestä riippumatta. Meille suomalaisille vain on niin itsestään selvää, että kaikki osaavat polkea, Leppänen sanoo.

Nastarenkaat työntekijöille
Lujatalo Oy kustansi nastarenkaat polkupyöriin syksyn ja talven aikana kaikille työntekijöilleen, jotka kulkevat työmatkansa polkupyörällä. Nastarengaskampanjan polkaisi käyntiin työturvallisuuspäällikkö Jukka Moilanen ja sillä halutaan edistää työntekijöiden vireyttä, hyvinvointia, terveitä elintapoja ja turvallisuutta.
- Työntekijöiden hankkimien nastarenkaiden hinta vaihteli muutamasta kympistä sataan euroon polkupyörän mallista riippuen, mutta maksoimme laskut hyvillä mielin. Se on perheyrityksessä pieni hinta virkeistä ja tyytyväisistä työntekijöistä, Moilainen sanoo.
Natarengaskampanja jatkuu varmuudella myös ensi syksynä ja talvena.

Pyöräilytekojen palkitsemisella Suomi Pyöräilee –hanke haluaa nostaa esille pieniä ja suuria tekoja, jotka ovat edistäneet pyöräilykulttuuria Suomessa.

Lisätietoja:

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja / Pyöräilykuntien verkosto ry, matti.hirvonen(at)poljin.fi;
puh. 040 419 4555, www.poljin.fi

Jyväskylän Pyöräilyseura: Kaisa Peltonen, kaisa.peltonen(at)jyps.fi, 040 778 0541
http://www.jyps.fi/keskustelu-ja-tiedotus/tiedotteet/511-mutkitellen-lei...

Helsingin Polkupyöräilijät: Satu Leppänen, satu.leppanen(at)hepo.fi, 040 538 2873

Lujatalo Oy: Jukka Moilanen, jukka.moilanen(at)lujatalo.fi, 044 585 2824