Poljin-lehti 7/2015 on ilmestynyt!

21. joulukuu 2015 - 12:38 | Matti Hirvonen

Jouluisessa Poljin-lehdessä ajankohtaisia tunnelmia turvapaikanhakijoiden pyöräilystä Reinin laakson kulinaariseen pyörämatkailuun. Tutustu lehden pdf-versioon täällä.

Aiheinta tällä kertaa:

Pääkirjoitus: Ajamisen iloa. Löysin itseni ajamasta riemusta kiljuen myös tyhjällä hiekkarannalla sekä kauppakeskuksen ulkoportaita alas ja ylös – keski-ikäiselle miehelle sopivaa hommaa.

Oulussa turvapaikanhakijoita kotoutetaan pyöräilykulttuuriin. Heikinharjun vastaanottokeskuksen pyöräpajatoiminta käynnistyi Oulun Polkupyöräilijöiden halusta olla mukana edistämässä uusien oululaisten kotoutumista kaupunkiin ja tukea samalla terveyttä edistävää arkiliikuntaa.

Koulujen Kilometrikisa lisäsi lasten innostuksen kautta myös perheiden pyöräilyä. ”Luokkani lapset osallistuivat innosta kiljuen kisaan ja tekivät huikeita pyörälenkkejä, monesti yhdessä vanhempien kanssa”. Suomessa talvikausi tuo suuren notkahduksen omin voimin kuljettujen matkojen kulkutapaosuuksiin sekä lapsilla että aikuisilla. Koulujen Kilometrikisan järjestettiin tarkoituksella lokakuussa ja se onnistui tavoitteessaan kannustaa jatkamaan pyöräilyä säiden jo kylmettyä.

Pyörämatkalla Reinin jokilaaksossa. "Michelinin tähdittämässä ravintolassa eivät sateen kastelemat pyöräilyasut haitanneet." Markku Lahtisen pistämättömällä tyylillä kirjoitettu kertomus on pyörämatkailua ja gastronomiaa parhaimmillaan. Sveitsissä, Saksassa ja Ranskassa poljetulla matkalla tulevat tutuiksi niin pyöräily-ystävällinen  kaupunkisuunnittelu ja liikenneratkaisut, kuin pyörämatkailijaa hemmottelevat ravintolat ja viinituvat antimineen.

Kävelyn edistäminen ja tietotarpeet kunnissa. Kävelyliikenteen edistäminen on tunnistettu yhdeksi merkittävimmistä keinoista vähentää liikenteen ympäristövaikutuksia ja vaikuttaa kaupunkiympäristön viihtyisyyteen. Uusin askelin kohti elinvoimaista kaupunkia -hankkeessa selvitettiin, mitä tietoa kunnat tarvitsevat ja tuotettiin samalla nettipohjainen kävelyn hakuteos nimeltä PEDIA.