Vuoden pyöräilyteot 2015

4. maaliskuu 2016 - 12:27 | Minna Raatikka

Vuoden pyöräilyteoiksi etsittiin uusia ja raikkaita toimintatapoja edistää pyöräilyä. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, hauskuus ja kekseliäisyys. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin seuraavat kolme parasta tekoa. Kisan järjestivät Suomi Pyöräilee -hanke ja Pyöräilykuntien verkosto.     

Lastipyörälainaamo Jyväskylässä
 Omasta tavarapyörästä haaveilevat pääsivät lainaamon pyörien avulla testaamaan, millainen pyörä olisi omaan käyttöön sopivin. Lainaamosta kuka tahansa voi saada maksutta käyttöönsä sähköavusteisen tavarapyörän 1-3 vuorokaudeksi. Kokeileminen tuotti tulosta, Jyväskylään toimitettiin vuonna 2015 Suomessa toiseksi eniten uusia tavarapyöriä heti pääkaupunkiseudun jälkeen. 

Lainaamon aktiivikaudella pyörien käyttöaste oli peräti 90 prosenttia ja koko lainakaudella yli 70 prosenttia.  Vuoden 2016 aikana toimintaa kehitetään ja laajennetaan edelleen.

Velogi - Pyöräilevä videoblogi
 Velogi YouTube-kanavan perustanut Risto Viitanen latasi kanavalle ensimmäisen videon loppiaisena 2015. Tällä hetkellä videoita on liki sata ja niitä on katsottu yli 100 000 kertaa.Pyöräilevää videoblogia ylläpitävä Risto kuvailee itseään entiseksi sohvaperunaksi, joka on löytänyt liikunnan ilon.

Velogi tarjoaa tietoa laajalle joukolle. Risto on huomannut, että moni itselleni tuttu ja tavallinen asia voi olla aloittelijalle uusi ja tarpeellinen tiedonmuru. "Kokeneemmat kammenpyörittäjät puolestaan saavat Velogin videoista vertaistukea ja tuovat kommenteillaan videoihini laajempaa näkökulmaa", kertoo Risto Viitanen. Velogin ympärille onkin alkanut syntyä omanlaisensa pyöräilevä some-yhteisö.

Tienaa työmatkalla

Trafix Oy:n kehittämä www.tienaatyomatkalla.com on nettipalvelu, jolla työnantajat kannustavat työntekijöitään liikkumaan henkilöauton sijaan ympäristöystävällisillä ja terveyttä edistävillä kulkumuodoilla.  Työntekijät kirjaavat palveluun kulkemansa matkat, ja työnantaja maksaa niistä työntekijälle kilometrikorvauksen sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.

Trafix on itse toiminut suunnan näyttäjänä ja maksanut työntekijöilleen viisaan liikkumisen kilometrikorvausta kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä tehdyistä työ- ja työasiamatkoista jo vuodesta 2013. Sijoittamalla noin yhden prosentin keskimääräisistä palkkatuloista kestävään työmatkaliikkumiseen on saavutettu tehokas kannustin työhyvinvointiin.

Lastipyörälainaamo

Anna Sarkkinen, 040-593 8541, anna.sarkkinen@jkl.fi, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry

Kuvia lastipyörämatkoista: https://www.dropbox.com/sh/r7q6vq2ip20zpaf/AADQwz-ng1uKZ__jZiTs696ta?dl=0

Velogi

Risto Viitanen, velogi@velogi.com, www.youtube.com/c/velogi

Tienaa työmatkalla

Markus Holm, 041 5399492, markus.holm@trafix.fi