Vuoden 2016 parhaat pyöräilyteot palkittiin

17. maaliskuu 2017 - 13:25 | Matti Hirvonen

Vuoden pyöräilyteot edustavat uusia ja raikkaita toimintatapoja edistää pyöräilyä ja lisätä pyöräilyn tuomaa hyvinvointia. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, sosiaalisuus, iloisuus, kekseliäisyys ja kokeilevuus. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin seuraavat kolme parasta tekoa: 1) Helsingin kaupunkipyörät, 2) Luottofillari ja 3) Pyörällä kaiken ikää. Lisäksi annettin kunniamaininta Box Bike Helsinki -hankkeelle.

1.palkinto: Helsingin kaupunkipyörät
Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ja Helsingin seudun liikenne (HSL) ovat saaneet Vuoden pyöräilyteko 2016 -tunnustuksen. Perusteena on suursuosion jo avausvuonna saavuttaneen ja erittäin toimivan kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttaminen sekä suunnan näyttäminen koko Suomelle. Kaupunkipyörien ansiosta pyöräily on Helsingissä nyt kaikkien ulottuvilla.

Toukokuussa 2016 käynnistynyt Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä on tuonut lisää pyöräilijöitä kantakaupungin liikenteeseen. Kaupunkipyörät toimivat sekä itsenäisinä kulkuvälineinä että sujuvana osana joukkoliikennettä ja palvelevat kaikkia kaupungissa liikkuvia. Pyöriä käyttävät sekä helsinkiläiset että kaupungissa vierailevat: noin viidennes pyörien käyttäjistä asuu muualla kuin Helsingissä.

Pyörien käyttäjätavoitteet ylittyivät jo ensimmäisen kuukauden aikana. Koko kaudeksi eli lokakuun loppuun rekisteröityneitä käyttäjiä oli lokakuun loppupuolella yli 10 000. Päiväksi rekisteröityneitä polkijoita oli reilut 10 000 ja viikoksi rekisteröityneitä yli 2 000. Toukokuusta lokakuulle kestäneen kauden aikana yhdellä pyörällä tehtiin noin kuusi matkaa päivässä.

”Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä on käyttöasteeltaan yksi maailman suosituimmista, noin Pariisin järjestelmän tasoa.  Käyttäjämaksut ovat tuoneet kaupungille tuloja noin 400 000 euroa”, kertoo projektipäällikkö Samuli Mäkinen Helsingin kaupungin liikennelaitokselta (HKL). Pyörät ovat suosittuja etenkin lyhyillä matkoilla. Pyörillä on tehty lähemmäs 400 000 matkaa ja ajettu yli 740 000 kilometriä. Pyörät ovat kestäneet käyttöä hyvin; niitä ei ole varastettu ja ne ovat pysyneet hyvässä kunnossa.

Pyöriä oli vuonna 2016 käytössä 500 kappaletta ja asemia vajaat 50. ”Järjestelmää on kehitetty ja laajennettu kaupunkilaisilta saadun palautteiden perusteella”, kertoo Mäkinen. Toukokuussa alkavalla toisella kaudella polkupyörien määrä kasvaa kolminkertaiseksi viime kauteen nähden: pyöriä on silloin liikenteessä 1400 ja asemia 140. Samalla alue laajenee, sillä uusia pyöräasemia pystytetään kantakaupungin laidoille esimerkiksi Munkkiniemeen, Lauttasaareen ja Käpylään. Katukuvaan ilmestyneet kaupunkipyörätelineet havainnollistavat sen, miten 14 pyörää vie saman verran pysäköintitilaan kuin kaksi autoa.

2.palkinto: Luottofillari
Kallion seurakunta on saanut Vuoden pyöräilyteko 2016 -tunnustuksen. Perusteena on hyvää tekevä ja luova pioneerihanke, joka pyöräilyn lisäksi edistää luottamusta ja yhteisöllisyyttä. Luottofillarin ansiosta Helsinki on monta polkaisua lähempänä avointa ja luottamuksellista pyöräilykaupunkia.

Kirkkoherra Teemu Laajasalo kommentoi palkintoa: "Luottofillarit ovat pinkkejä, mutta niiden takana oleva ajatus on sinisilmäisyys - halusimme yhdessä uskoa ihmisen hyväntahtoisuuteen. Luottofillaria ei edes voi varastaa. Paitsi laittamalla sen lukkoon. Olemme todella iloisia tästä huomionosoituksesta. Luottofillareita on tehty yli sata ja jokainen on lähetetty matkaan erityisellä rakkaudella. Palkinto rohkaisee ja kiittää jokaista projektissa fillareita kasannutta erityisesti. Kiitos!" Katso kuva palkitsemisesta täällä.

 

Luottofillarin avulla kuka tahansa voi päästä pyöräilemään, ilmaiseksi. Kallion seurakunnan yhteisöllisen kokeilun idea on talkoilla kunnostaa käytöstä poistettuja fillareita ja lainata niitä käyttöön pyörää tarvitseville. Ainutlaatuista hankkeessa on sen perustuminen luottamukselle: pinkiksi maalatun pyörän saa käyttöönsä ilman panttia ja sillä voi ajella minne vain. Lopuksi pyörä tulee jättää lukitsematta seuraavaa polkijaa odottamaan. Vaihtoehtoisesti pyörän voi palauttaa Kallion ja Alppilan kirkoilta löytyviin pinkkeihin pyörätelineisiin. Yhteisöllistä kokeilua ja Luottofillareiden sijaintia voi seurata Luottofillarien facebook-sivulta. 

“Kun kohtaat Luottofillarin, kohtele sitä kuten haluaisit itseäsi ja läheisiäsi kohdeltavan”, viestii Kallion seurakunta ja toivoo, että rikkinäisen pyörän löytävä lähettää kuvan ja sijaintitiedon facebook-sivulle, jotta pyörä voidaan noutaa Alppilan kirkon pajalle kunnostettavaksi. Luottofillarin ansiosta Helsinki on taas polkaisun lähempänä avointa ja sosiaalista pyöräilykaupunkia. Hanke edistää pyöräilyn lisäksi yhteisöllistä, sosiaalista ja yhteisvastuullista kaupunkikulttuuria ja luottamuksellista ilmapiiriä. 

”Luottofillari on lisäksi mitä parhain ja monistettavin toimintaidea satoihin muihin seurakuntiin Suomessa,” sanoo valinnasta osaltaan vastannut Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

3.palkinto: Pyörällä kaiken ikää
Pyöräliitto ry on saanut Vuoden pyöräilyteko 2016 -tunnustuksen. Perusteena on pyöräilyn ilon tuominen heille, joiden omat voimat eivät enää riitä pyöräilyyn. Hankkeen ansiosta kaikki voivat iästä tai kunnosta riippumatta tuntea tuulen hiuksissaan.

Pyörällä kaiken ikää -hanke tuo upealla tavalla näkyviin pyöräilyn hyvää tekevän vaikutuksen. Tärkeintä on tarjota kaikille, ikään ja kuntoon katsomatta, mahdollisuus päästä pyörän kyytiin kokemaan pyöräilyn iloa. ”Tämän hetken ikäihmisten sukupolvi on tottunut kulkemaan pyörällä. Ulkoilusta nauttiminen ja pyöräilyn jatkaminen silloinkin, kun omat voimat eivät enää riitä, on tärkeää hyvinvoinnin kannalta”, muistuttaa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyörällä kaiken ikää -hankkeessa vapaaehtoiset  vievät  palvelutalojen asukkaita ja kotihoidon asiakkaita riksapyörän kyydissä ulkoilemaan. Kuka tahansa, esimerkiksi kaupunki tai palvelutalo, voi hankkia sähköavusteisen riksapyörän. Pyörällä kaiken ikää -hanke kouluttaa toiminnan organisoinnista vastaavat pyöräkapteenit, jotka puolestaan kouluttavat pyörillä ajamisen hoitavat pyöräluotsit. Hankkeen juuret ovat tanskalaisessa, vuonna 2012 käynnistyneessä kansainvälisessä “Cycling without age” -kansanliikkeessä. 

Pyörällä kaiken ikää -toiminta on Suomessakin laajentunut huimaa vauhtia. ”Hankkeen alkaessa kesällä 2015 meillä oli 2 pyörää Tampereella. Vuoden 2016 jälkeen meillä on mukana 11 kuntaa ja 15 sähköavusteista, erikoisvalmisteista riksapyörää”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mira Kokko.

Vuosina 2016-2018 hanke laajenee valtakunnalliseksi. Mukana hankkeessa ovat jo Tampere, Mäntyharju, Jyväskylä, Kotka, Ikaalinen, Hollola, Sipoo, Rovaniemi, Vantaa, Järvenpää ja Helsinki. Seuraavaksi toiminta käynnistyy Keravalla, Hyvinkäällä, Riihimäellä, Kokkolassa, Turussa ja Vaasassa.

Pyörällä kaiken ikää -hanke on hyvä esimerkki pyöräilyn edistämisestä vapaaehtoisvoimin: vuoden aikana hankkeessa on koulutettu 24 Pyöräkapteenia, jotka ovat kouluttaneet jo yli 100 kpl riksapyöriä ajavia Pyöräluotseja. Pyöräilyn ilon lisäksi yhdessä tekeminen luo uusia ystävyyssuhteita, rakentaa siltoja ikäpolvien välille ja edistää aktiivista kansalaisuutta.

Kunniamaininta: Box Bike Helsinki
Box Bike Helsinki on opettanut helsinkiläisiä nuoria suunnittelemaan ja rakentamaan käyttöönsä ainutlaatuisen tavarapyörän. Hanke tukee oivaltavasti kestävää liikkumista, sillä nuoret opetetaan samalla myös huoltamaan polkupyöriä ja he osallistuvat katuajo- ja liikenne-etikettikoulutuksen. Luonto-Liiton Uudenmaan piirin toteuttama hanke edistää pyöräilyä, ympäristöystävällistä elämäntapaa ja yhdessä tekemisen kulttuuria.