Tilapyörä tai kottipyörä

9. toukokuu 2017 - 7:55 | Matti Hirvonen

Tiedote 9.5.2017 klo 7.50
Nimikilpailun tulos ja Kielitoimisto: tilapyörä tai kottipyörä
Pyöräilykuntien verkoston järjestämässä nimikilpailussa etsittiin nopeasti yleistyville tavaroiden ja lasten kuljettamiseen tarkoitetuille erikoispyörille sopivaa lempinimeä. Polkupyöräalan toimijoista koostuvan raadin suosikiksi nousi tilapyörä ja kunniamaininta annettiin nimelle kottipyörä.

”Tilapyörä kuvasi raadin mielestä parhaiten monia eri mahdollisuuksia, joita nämä niin sanotut laatikkopyörät käyttäjilleen tarjoavat. Myös kottipyörä herätti paljon positiivisia mielleyhtymiä,” kertoo toiminnanjohtaja Matti Hirvonen Pyöräilykuntien verkostosta.

Hyviä ja kekseliäitä ehdotuksia olivat myös hyötypyörä, kuormapyörä, rahtipyörä, pyöräkkä ja poku (poljettava kuljetin).

Kottipyörä-nimi sai kannatusta myös Kielitoimistosta. ”Kottipyörä on hauska uudissana ja sana kotti on ollut vanhastaan käytössä eri murteissa,” sanoo kielenhuoltaja Riitta Hyvärinen Kotimaisten kielten keskuksesta. Kotti-sanan merkityksiä ovat Suomen murteiden sanakirjan mukaan esimerkiksi kaukalo, kori, kotelo, suojus, ruuhi tai vaikkapa kimalaisen toukan suojuskenno.

Voittajaehdotuksen tekijä palkitaan Takashi-taittopyörällä (549 €), jonka lahjoitti tila- ja kottipyöriin erikoistunut pyöräliike Tavarapyörä Asiantuntija.

Arjen kuljetusratkaisut polkupyörällä monipuolistuvat ja vaikuttavat monen kotitalouden liikkumisvalintoihin. Erilaisten tavaroiden ja lasten kuljettaminen on niiden ansiosta helpottunut merkittävästi. Lapsiperheissä pyöräilläänkin nykyisin vielä enemmän kuin aikuistalouksissa, kävi ilmi viime viikolla julkaistusta kyselytutkimuksesta. Myös pyörien sähköistyminen lisää käyttömahdollisuuksia ja tilapyöristäkin entistä suurempi osa myydään sähköavusteisina.

”Pyörällä kulkee kaikki!” on parhaillaan vietettävän Pyöräilyviikon pääteema ja sen moniin ulottuvuuksiin voi tutustua sadoissa tapahtumissa eri paikkakunnilla. Tänään vietetään valtakunnallista Pyörällä töihin -päivää muun muassa kymmenien pyöräilijän aamupalatapahtumien vauhdittamana.

Nimikilpailun raadin muodosti Suomi pyöräilee -työvaliokunta, jossa on edustettuina Pyöräilykuntien verkosto ry, Pyöräliitto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, Suomen Latu ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin kaupunki, Helkama Velox Oy, TunturiHellberg Oy sekä Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry. Ehdotuksia sai jättää maalis-huhtikuun ajan Pyöräilykuntien verkoston nettisivuilla.

Lisätietoja:

Pyöräilykuntien verkosto ry
Matti Hirvonen
040 419 4555
matti.hirvonen@poljin.fi