Joensuuhun Suomen ensimmäinen pyöräkatu

25. elokuu 2017 - 10:50 | Matti Hirvonen

Joensuuhun avataan tänään koko maan ensimmäinen pyöräkatu ja vieläpä aivan kaupungin keskustaan. Pyöräkatuja on suunnitteilla jo muihinkin Pyöräilykuntien verkoston jäsenkuntiin, joten kyseessä on erittäin mielenkiintoinen ennakkotapaus.

Joensuun pyöräkatu on kolmen korttelin pituinen osuus Kauppakadulla Yläsatamakadun ja Rauhankadun välillä. Se on päällystetty punaisella asfaltilla ja reunoilla on väylät jalankulkijoille. Pyöräkadulla saavat ajaa myös moottoriajoneuvot, mutta siellä liikutaan pyöräilijöiden ehdoilla. Pyöräilijöitä ei saa ohittaa, ja moottoriajoneuvojen on sopeutettava vauhti pyöräilijöiden tahtiin
– Joensuussa pyöräillään toiseksi eniten Suomessa ja kaupunkiin rakennetaan pyöräilyn pääreittejä systemaattisesti. Tieliikennelakiin pyöräkatu on vasta tulossa, joten olemme todellisia pyöräilyn edelläkävijöitä, sanoo kaupungininsinööri Ari Varonen

Myös Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen pitää Joensuun pyöräkadun rakentamista edistyksellisenä
– Kyseessä on Suomessa täysin uusi katutyyppi, joka osoittaa konkreettisesti, mitä uudenlainen pyöräliikenteen suunnittelu on. Minusta asia vertautuu siihen, kun avattiin ensimmäinen moottoritie, Koistinen sanoo.

Lue lisää pyöräkadusta suunnitteluratkaisuna.

Avajaisia juhlitaan pyöräkulkueella
Joensuun pyöräkadun avajaisia vietetään kaikille avoimella, yhteisellä pyöräilykulkueella perjantaina 25.8. kello 16. Mukana pyöräilemässä on myös kaupunginjohtaja Kari Karjalainen. Iloisen pyöräilyjuhlan tunnelmaa luo pyöräilevä tanssi-/dj-kaksikko Trash Heroes. Kulkueeseen kokoonnutaan pyöräkadun alkupäähän Kauppakadun ja Yläsatamakadun risteykseen
Ennen kulkuetta pyöräkatu siunataan ortodoksisin menoin kello 15.45 ja kulkueen väki voi osallistua myös tähän.

Lisätietoja:
Kaupungininsinööri Ari Varonen
ari.varonen@jns.f
puh. 050 337 8578