Vuoden 2017 parhaat pyöräilyteot palkittiin

6. maaliskuu 2018 - 12:42 | Matti Hirvonen

Vuoden pyöräilyteoiksi etsittiin uusia ja rohkeita tapoja edistää pyöräilyä ja lisätä pyöräilyn tuomaa hyvinvointia. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, sosiaalisuus, iloisuus, kekseliäisyys ja kokeilevuus. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin seuraavat kolme parasta tekoa: 1) Pyörien kuljettaminen lähijunissa , 2) Joensuun Taidepyöräily ja 3) Pumptrack Paavonpolku Järvenpää.

Kisan järjestivät Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -hanke. Tunnustukset julkistettiin Suomi Pyöräilee -tietoiskussa Messukeskuksessa perjantaina 2.3.2018.

1. palkinto: Pyörien kuljettaminen lähijunissa – HSL ja VR

HSL Helsingin seudun liikenne ja VR ovat saaneet Vuoden pyöräilyteko 2017 -tunnustuksen. Perusteena on päätös sallia polkupyörien kuljetus kaikissa lähiliikenteen junissa maksutta myös ruuhka-aikoina. Vaikuttava pyöräilyteko, joka sujuvoittaa tuhansien ihmisten matkaketjuja jokaisena arkipäivänä.

HSL päätti keväällä 2017 selvitysten ja asiakaskyselyiden pohjalta käynnistää 19.6.2017 alkaen vuoden mittaisen kokeilun, jossa pyöriä saa kuljettaa HSL:n lähijunissa myös ruuhka-aikoina. VR teki samaan aikaan päätöksen ulottaa maksuton pyörien kuljetusmahdollisuus kaikkiin VR Lähiliikenteen juniin lähiliikenteen alueella. Tavoitteena oli helpottaa pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhdistämistä. HSL myös merkitsi näyttävillä pyöräsymboleilla metro- ja lähijunien ovet, joista pyörän kanssa on kätevintä kulkea.

HSL teki pyörälaskennat ennen kokeilua syyskuussa 2016 ja kokeilun aikana syyskuussa 2017. Tulosten perusteella pyörien kuljetus on lisääntynyt reippaasti, mutta ei niin paljon, että siitä olisi haittaa muille matkustajille ja liikennöinnille. Enimmillään tutkituissa vaunuissa on ollut 9 polkupyörää. Asiakkailta tullut palaute puhuu puolestaan:

”Pyörä junaan milloin vaan -kokeilu on ollut todella hyvä! Olen ottanut pyörän junaan työmatkoja varten. Todella harvoin on ollut tiukkaa mahtua, vaikka kuljen myös ruuhka-aikaan. Pyörä ei siis todellakaan junassa suureksi haitaksi ole, vaan on osa sujuvaa työmatkailua ja liikkumista! Hyvä suunta, kun tulee näitä vapautuksia, ainaisten kieltojen sijaan niin kuin Suomessa tapana on. Teette aamuista ja työmatkoista paaaaaaljon kätevämpiä näin, kun pyörä saa kulkea mukana!”

Palkinnon myöntäjät toivovat luonnollisesti, että HSL ja VR muuttavat ruuhka-aikakuljetuksen kokeilusta pysyväksi käytännöksi. Päätöksiä on luvassa kevään kuluessa.

2. palkinto: Joensuun Taidepyöräily - Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipiste

Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipiste on saanut Vuoden pyöräilyteko 2017 -tunnustuksen. Perusteena on riemastuttava ja suuren suosion saavuttanut tapahtuma, joka yhdisti onnistuneesti pyöräilyn ja paikallisen taiteen tuottaen hyvää mieltä niin kävijöille kuin taiteilijoillekin. Toimintamallia voi hyödyntää helposti sadoilla muillakin paikkakunnilla Suomessa.

Joensuussa järjestettiin 13.-14.5.2017 Taidepyöräily-niminen tapahtuma, jossa kaupunkilaiset saivat tutustua 18 erilaiseen taidekohteeseen pyöräilemällä. Tapahtuma oli todella suosittu, sillä taidekohteissa käytiin yli 3000 kertaa. Taidepyöräily oli onnistunut matalan kynnyksen tapahtuma, joka innosti pyöräilemään kotikaupungin katuja uudesta näkökulmasta. Tapahtumaviikonloppua varten oli tehty pyöräilykartta, josta saattoi valita pyöräilyreittinsä ja vierailtavat taidekohteensa oman kuntonsa ja makunsa mukaan. Yleisö pystyi myös osallistumaan aineettomien palkintojen arvontaan keräämällä taidekohteista leimoja. Monissa kohteissa oli tarjolla erilaisia työpajoja, joissa pyöräilijät saivat osallistua taiteen tekemiseen tai oppia taiteen tekemisen tekniikoista.

Vuoden 2017 tapahtuman järjesti Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipiste ja sen toteuttivat mukana olleet taidekohteet. Taidepyöräily innosti kaikenlaisia kaupunkilaisia pyöräilemään taiteilijoiden työhuoneisiin ja gallerioihin.

”Päällimmäisenä tunteena osallistujilla oli hauskuus ja ilo, osa tuli halaamaan minuakin aivan spontaanisti. Kävijöinä oli huomattavan paljon lapsiperheitä. Lapsetkin saattoivat pyöräillä aivan huomaamattaan jopa 10 kilometriä taiteen innoittamana,” kertoo Lotta Pyykkönen Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipisteestä.

Taidepyöräily järjestettiin valtakunnallisen pyöräilyviikon aikana ja tapahtuma järjestetään tänä vuonna uudelleen 12.-13. toukokuuta. http://www.taidepyoraily.fi/etusivu/

Tunnelmia tapahtumasta videolla: https://www.youtube.com/watch?v=AYDZaprQJ6I

3. palkinto: Pumptrack Paavonpolku Järvenpää – Jani ”Fillarihemmo” Kääriäinen

Jani "Fillarihemmo" Kääriäisen ideoima ja toteuttama Pumptrack Paavonpolku Järvenpää on saanut Vuoden pyöräilyteko 2017 -tunnustuksen. Perusteena on palavan innostuksen ja talkoohengen voimin syntynyt vetovoimainen pyöräilykohde, joka innostaa erityisesti lapsia ja nuoria nauttimaan luonnosta ja pyöräilystä. Jani Kääriäisen henkilökohtaisen aktiivisuuden ansiosta Järvenpään Paavonpolulle saatiin suosittu maastopyörärata sekä Pumptrack-rata kaikenikäisten pyöräilyn ystävien iloksi.

”Maastopyöräradan yhteyteen halusin rakentaa myös Pumptrack-radan ja jotkut pyöräilykaverit pitivät ajatusta lähinnä ihan pähkähulluna ja vielä hullumpana sitä ideaa, että maksaisin radan rakentamisen itse. Moisista hulluuspuheista sain tietenkin sopivaa virtaa radan rakentamiseksi. Heti, kun Järvenpään maankäyttöinsinööri antoi luvan Pumptrack-radan rakentamiseen, niin soitin Kuljetusliike Usvolalle, että kuinka nopeasti pystytte toimittamaan kivituhkaa Paavonpolulle. Tunnin päästä oli nuppikuorma kipattu tonttiin”, Kääriäinen iloitsee.

http://hemmonkuvat.blogspot.fi/2017/09/paavonpolun-mtb-pumptrack-radan.html