Pyöräilyviikko alkaa – varaslähtö 3. toukokuuta!

3. toukokuu 2018 - 10:11 | Matti Hirvonen

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa poljetaan 5.-13. toukokuuta satojen tapahtumien vauhdittamana eri puolilla Suomea. Pyöräilyviikko sisältää yhdeksän erilaista teemapäivää, joilla kansalaisia houkutellaan satulaan ja nostatetaan eri-ikäisten pyöräilyinnostusta.

Kaupunkipyöräpäivä 3.5.
Pyöräilyviikon “varaslähtönä” vietetään kaupunkipyöräpäivää jo torstaina 3. toukokuuta. Syytä juhlaan on, sillä kaupunkipyörillä pääsee pyöräilemään jo Helsingissä, Turussa ja Espoossa! Helsingin kaupunkipyörät ovat jo osoittautuneet suureksi menestykseksi ja järjestelmä kuuluukin käyttöasteeltaan ja toimivuudeltaan planeetan parhaimpien  joukkoon. Kevään ja alkukesän aikana kaupunkipyöriä on luvassa myös ainakin Tampereelle ja Imatralle, joissa kokeillaan ns. asemattomien kaupunkipyörien mallia.

Pyöräilyviikon avaus ja Pyörä kuntoon -päivä la 5.5.
Näyttävimmät yleisötapahtumat löytyvät Pyöräilyviikon avauspäivänä. Pyöräparaateja, festareita ja  kulkueita järjestetään useilla paikkakunnilla. Erilaisia pyörän kunnostamisen pajoja, pikahuoltoja ja muita palveluja järjestetään erikseen ja osana avaustapahtumia.

Perhepyöräilypäivä su 6.5.
Lapsiperheiden pyöräilykynnystä voidaan madaltaa merkittävästi sekä houkuttelevilla retkillä ja tapahtumilla, että nostamalla esiin erilaisia lasten pyöräilyä ja kuljettamista helpottavia ratkaisuja. Perhepyöräilypäivän tapahtumissa esillä ovat monet riemastuttavat kulkupelit kuten tilapyörät, laatikkopyörät, peräkärryt, peräpyörät, potkupyörät ja muut lapsiperheille soveltuvat yhdistelmät. Aikuisten pyöräily on tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nykyisin jopa yleisempää lapsiperheissä kuin muissa talouksissa.

Sähköpyöräpäivä ma 7.5.
Sähköpyörä madaltaa tehokkaasti tavalliselle pyöräilylle koettuja esteitä (liian pitkä matka, ylämäet, vastatuuli, väsymys, huono kunto, lumi jne) ja on siksi erittäin tärkeä keino houkutella uusia ihmisiä säännöllisen arkiliikkumisen pariin. Sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena yhtä hyvät kuin “tavallisen” pyöräilyn, koska sähköpyörää käytetään useammin, sillä ajetaan pidempiä matkoja ja se houkuttelee runsaasti kokonaan uusia pyöräilijöitä. Säännöllisesti työmatkansa sähköpyöräilevistä on tyypillisesti jopa 50 prosenttia henkilöitä, jotka ennen sähköpyörään siirtymistä kulkivat työmatkansa yksityisautolla.

Sähköpyöräpäivänä kampanjoidaan sähköpyöräilyn hyvistä vaikutuksista yksilölle ja ympäristölle ja järjestetään tapahtumia, joissa ihmisillä on mahdollisuus kokeilla erilaisia sähköpyöriä.

Pyörällä töihin -päivä ti 8.5.
Pyörällä töihin -päivänä monilla paikkakunnilla tarjotaan pyöräilijöille aamupalaa suosittujen pyöräilyväylien varrella sekä työpaikoilla.  Päivän tarkoitus on innostaa kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista. Myös eri kulkutapojen yhdistäminen eli matkaketju (esim. polkupyörä-juna-kaupunkipyörä) tarjoaa sujuvan ja terveellisen työmatkaliikkumisen vaihtoehdon. Samalla kannattaa liittyä 1.5. käynnistyneeseen Kilometrikisaan, johon osallistuu tuhansia työpaikkoja ja mukana on jo yli 15 000 polkijaa.  Työnantajille on koottu työmatkapyöräilyn edistämisvinkkejä ”Pyöräilyvinkit työnantajalle” -aineistoon.

Pyörällä kouluun -päivä ke 9.5.
Koulumatkojen pyöräily muodostaa merkittävän osan lasten päivittäisestä liikunnasta. Kun kouluun on tultu pyörillä, voidaan niitä hyödyntää myös koulupäivän aikana. Pyörällä kouluun! -sivustolta löytyy ideoita, vinkkejä ja perusteluja koululaisten pyöräilyn edistämiseen. Sivujen kautta voi myös ilmoittaa oman tapahtuman osaksi Pyörällä kouluun -tapahtumien kirjoa ja innostukseksi muille. .

Virkistyspyöräilypäivä to 10.5.
Suomalaiset pyöräilevät virkistys- ja kuntoilutarkoituksessa: uuden henkilöliikennetutkimuksen mukaan kaikista suomalaisten pyörämatkoista noin 30 prosenttia tapahtuu vapaa-ajalla. Helatorstaille ajoitettu Virkistyspyöräilypäivä on hyvä hetki nauttia pyöräilystä esimerkiksi lähiluonnossa ja kulttuurikohteissa eriaisten retkien ja tapahtumien vauhdittamana. Monella kunnalla on pyöräilykarttoja ja oppaita, joiden avulla kiinnostavat kohteet on helppo löytää myös omatoimisesti (esim. Vantaan Lähiluonto tutuksi Pyöräillen -opas)

Pyörällä kauppaan -päivä pe 11.5.
Noin joka viides pyörämatka on kauppamatka. Pyörällä kauppaan -päivänä kansalaisia kannustetaan hoitamaan ostosreissut polkupyörällä. Päivä tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden esitellä asiointiin soveltuvia kuljetusratkaisuja. Samalla kiinnitetään huomiota laadukkaan pyöräpysäköinnin merkitykseen ja pyöräilijöille suunnattuihin palveluihin. ”Tervetuloa pyöräilijä!” -tarralla ja julisteella kaupat ja liiketilat voivat julistautua pyöräily-ystävällisiksi.

Pyörällä kaiken ikää -päivä la 12.5. – Seniorit satulaan!
Seniorikansalaisten pyöräilyyn halutaan kiinnittää erityistä huomiota. Suorien terveysvaikutusten ohella polkupyörä tarjoaa itsenäisen liikkumisen mahdollisuuden, jolla voi parhaimmillaan olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus hyvinvoinnille. Myös sähköpyörän eri sovellukset tarjoavat entistä parempia vaihtoehtoja myös senioreille. Pyörällä kaiken ikää -päivänä järjestetään erityisesti senioreille suunnattuja ja eri sukupolvia yhdistäviä retkiä ja tapahtumia. Yhteistyötä tehdään mm. Suomen Ladun ja Ikäinstituutin kanssa.

Pyöräilyviikko on monessa kunnassa kevään aktiivisin viikko. Esimerkkejä tapahtumatarjonnasta eri paikkakunnilla:
Jyväskylän Pyöräilyviikko  
Tampereen Pyöräilyviikko
Joensuun Pyöräilyviikko
Lappeenrannan Pyöräilyviikko
Hyvinkään Pyöräilyviikko

Lisätietoja:

Matti Hirvonen, 040 419 4555, matti.hirvonen@poljin.fi
toiminnanjohtaja
Pyöräilykuntien verkosto ry