Pyöräliikenteen voittoja - Helsinki on vuoden pyöräilykunta 2018

17. toukokuu 2018 - 23:38 | Matti Hirvonen

Helsinki on valittu vuoden 2018 pyöräilykunnaksi. Perusteena valinnalle ovat pyöräliikenteen hyväksi tehty kunnianhimoinen ja tuloksekas työ, jolla Helsinki on osoittanut olevansa pääkaupungin arvolle sopiva pyöräilyn suunnan näyttäjä Suomessa. Apulaispormestari Anni Sinnemäen kiitokset ja kuva palkitsemisesta täällä.

Helsinki on saanut kasvatettua pyöräilyinvestointien erillisbudjetin 13,5 miljoonaan euroon vuodelle 2018 ja tavoitteena häämöttää 19,5 miljoonaan euron vuosibudjetti. Investoinnit ovat mahdollistaneet korkeatasoisten pyöräväylien rakentamista. 

- Näillä investointitasoilla Helsinki on Suomessa omaa luokkaansa myös asukaslukuun suhteutettuna ja kestää kohta vertailun Euroopan johtavienkin pyöräilykaupunkien kanssa, kiittelee Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Pyöräilyn kulkumuoto-osuuden kasvu 10 prosenttiin, käyttöasteeltaan planeetan suosituimpiin lukeutuva kaupunkipyöräjärjestelmä, uudet suunnitteluohjeet, talvikunnossapidon tehostaminen sekä laadukas pyöräliikenteen seuranta ja viestintä ovat kaikki vahvoja näyttöjä siitä, että Helsinki tulee jatkossa olemaan entistäkin parempi pyöräilykaupunki ja viihtyisämpi kaupunki ylipäätään.

Helsingistä on tullut myös entistä turvallisempi pyöräilykaupunki. Pyöräilymäärät ovat kasvaneet ja onnettomuudet vähentyneet. Yksisuuntaisen pyöräliikenteen ratkaisut ja selkeämmät risteysjärjestelyt parantavat tutkitusti turvallisuutta. Niitä on luvassa Helsinkiin enenevässä määrin. Myös autoliikenteen nopeuksia on Helsingissä rauhoitettu systemaattisesti.

Talouspuolella investointien lisäksi erittäin tärkeää on ollut henkilöresurssien lisääminen. Pyöräliikenteeseen erikoistuneita suunnittelijoita on palkattu lisää ja Suomen ensimmäinen kokopäivätoiminen pyöräilykoordinaattori aloitti neljä vuotta sitten kaupungin palveluksessa.

- Helsingin hyvä nykytilanne on seurausta vahvasta poliittisesta tahdosta, kunnianhimoisesta otteesta kaupungin työntekijöillä sekä aktiivisesta kansalaisjärjestöjen toiminnasta, jota edustaa esimerkiksi Helsingin Polkupyöräilijät. Taustatukea antavat valtakunnalliset järjestöt Pyöräilykuntien verkosto ja Pyöräliitto, joiden kanssa kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä, kertoo pyöräilykoordinaattori Reettta Keisanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Parannettavaa löytyy vielä paljon, muun muassa pyöräpysäköinnin ja talvikunnossapidon kehittämisessä, mutta tällä hetkellä Helsinki polkee itseään rohkeasti kohti pyöräilykaupunkien kärkeä.

Palkinnon vastaanotti apulaispormestari Anni Sinnemäen ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Otso Kivekkään johdolla joukko pyöräilystä vastaavia kaupungin työntekijöitä torstaina 17.5. klo 13.00 Pyöräilkuntien verkoston vuosiseminaarin yhteydessä Helsingissä. Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on vuodesta 1991 alkaen myöntänyt Vuoden pyöräilykunta-tunnustuksen esimerkillisestä työstä pyöräilyn edistämiseksi ja sen turvallisuuden parantamiseksi.

Lisätietoja:
Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja / Pyöräilykuntien verkosto ry, 040 419 4555, matti.hirvonen@poljin.fi
Reetta Keisanen, pyöräilykoordinaattori, Helsingin kaupunki,  puh 09 310 20 829