Pyöräilyviikko alkaa – varaslähtö 3.5. kaupunkipyöräpäivänä

3. toukokuu 2019 - 10:57 | Matti Hirvonen

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa poljetaan satojen riemastuttavien paikallistapahtumien vauhdittamana 4.–12. toukokuuta. Pyöräilyviikko on Suomen laajin pyöräilytapahtumien kokonaisuus. Viikon pääteemana on tänä vuonna pyörämatkailu painottuen lähialueen ja oman kunnan matkailukohteisiin. 

Varaslähtö Pyöräilyviikkoon otetaan jo perjantaina 3.5. juhlistamalla kansallista kaupunkipyöräpäivää. Kaupunkipyörien kulku Suomessa laajenee merkittävästi touko-kesäkuussa, kun Kuopio, Oulu ja Vantaa avaavat omat kaupunkipyöräjärjestelmänsä. Myös pienemmän mittakaavan kokeilut (mm. Kotka, Kouvola, Imatra, Tampere, Vaasa) ovat houkutelleet kiitettävästi käyttäjiä.

Jo käynnistyneet isot järjestelmät (mm. Helsinki, Espoo, Turku) ovat olleet hämmästyttävän suosittuja. Tuoreen selvityksen mukaan Helsingin kaupunkipyörien käyttöaste on koko planeetan parhaita. Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa -selvityksessä ilmeni, että jopa 15 prosenttia Suomen kunnista vähintään suunnittelee kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönottoa. Yksi lähitulevaisuuden uusi kaupunkipyöräpaikkakunta on Jyväskylä, jossa kaupunki järjestetää tänään asukkailleen kyselytunnin kaupunkipyöristä.

”Toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä on kustannustehokas tapa houkutella asukkaita polkimille ja sujuvoittaa liikennettä. Näyttää siltä, että kaupunkipyöristä on Suomessakin kehittymässä palvelu, jota asukkaat toivovat ja pian suorastaan vaativat”, sanoo Pyöräilykuntien toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Pyöräilyviikko sisältää 10 erilaista teemapäivää, joiden kautta pyöräilyn monimuotoinen maailma avautuu eri kohderyhmille. Tavoitteena on innostaa kansalaisia käyttämään polkupyörää entistä useammin arjen matkoillaan töihin, kauppaan, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin. 

  • Kaupunkipyöräpäivä pe 3.5.
  • Pyöräilyviikon avaus ja Pyörä kuntoon -päivä la 4.5. 
  • Perhepyöräilypäivä su 5.5. 
  • Sähköpyöräpäivä ma 6.5. 
  • Pyörällä töihin -päivä ti 7.5.
  • Pyörällä kouluun -päivä ke 8.5.
  • Pyörällä treeneihin -päivä to 9.5. 
  • Pyörällä kauppaan -päivä pe 10.5. 
  • Pyörämatkailupäivä la 11.5. 
  • Pyörällä kaiken ikää -päivä su 12.5.

Pääteeman mukaisesti myös pyörämatkailu virkistyksen, luonnon, kulttuurin, kuntoilun tai ihan vain huvin vuoksi on vahvasti läsnä Pyöräilyviikon tarjonnassa. Ensimmäistä viikonloppua vietetään Pyörä kuntoon –päivän ja Pyöräilyviikon avajaisten sekä Perhepyöräilypäivän merkeissä. Tässä poimintoja ensimmäisten päivien tarjonnasta:

Suurenmoinen pyöräparaati Tampereella
Fillarifestit Jyväskylässä
Avajaiset Kansalaistorilla Helsingissä
BikeBusters – päättäjät pyöräilemään Oulussa
Pyöräkirppis ja perhepyörien koeajoa Mahdollisuuksien torilla Lahdessa
Lasten polkupyörien katsastusta Kalajoella
Kuuden järven pyöräilysarja Raumalla
Pyöräilyviikon avajaiset Mikkelissä
Koko perheen liikuntapäivä Vaasassa

Pyöräilykuntien verkosto ry ja sen jäsenkunnat yhteistyökumppaneineen järjestävät Pyöräilyviikon pyöräliikenteen edistämiseksi ja pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Pyöräily on terveellinen, sujuva, hauska, sosiaalinen ja päästöjä vähentävä sekä katutilaa säästävä liikennemuoto, jonka osuutta matkoista etenkin taajamissa ja kaupunkialueilla voidaan merkittävästi lisätä. 

Lisätietoja:

Matti Hirvonen 040 419 4555 matti.hirvonen@poljin.fi

Sanna Ojajärvi 040 5275632 sanna.ojajarvi@poljin.fi