Poljin 3/2019

13. joulukuu 2019 - 10:59 | Matti Hirvonen

Tutustu Poljin 3/2019 pdf-version täällä. Pääjuttuna tällä kertaa pyöräily mediassa. Mukana myös pyörä-juna matkaketjut, työmatkojen sähköpyöräily ja Pyöräilyvuosi – neljä pyöräilyvuodenaikaa!

Pääkirjoitus: Pelon vai ilon kautta? Pyöräily on turvallista ja sen tuottamat terveyshyödyt ylittävät moninkertaisesti riskitekijät. Tämä on tiedetty tilastojen ja tutkimusten valossa jo pitkään. Pyöräilyn turvallisuuteen eniten vaikuttavat tekijät ovat nekin jo pitkään olleet varsinkin pyöräliikenteen asiantuntijayhteisön tiedossa. Pyöräilyn turvallisuus tai terveellisyys ei kuitenkaan ole se päällimmäinen kuva, joka median ja julkisen keskustelun kautta kansalaisille välittyy.

Pyöräilyvuosi – lisää pyöräily kaikkina vuodenaikoina! Pyöräilykausi on nyt Pyöräilyvuosi. Pyöräilyvuoteen kuuluu neljä vuodenaikaa, joiden aikana pyöräliikenne rullaa sujuvasti eteenpäin. Haluamme myös päästä eroon varsinkin mediassa ja osittain myös yleisessä asenneilmastossa vallitsevasta käsityksestä, jonka mukaan on olemassa pyöräilykausi, joka alkaa esimerkiksi keväällä ja loppuu syksyllä. Pyöräilyvuosi on Pyöräilykuntien verkoston uusi viestinnällinen kokonaisuus, jota kunnat, järjestöt ja muut pyöräilyn edistämiseksi toimivat yhteisöt voivat hyödyntää pyöräilyn lisäämiseksi kaikkina vuodenaikoina.

Pyörä taittuu junamatkalle. Orivedellä käynnistyi syksyllä taittopyörien ja sähköpyörien kokeilu. Myös Kangasalla asukkaat pääsevät testaamaan sähköpyöriä omalla työmatkallaan. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä ja julkisen liikenteen käyttöä. Parhaassa tapauksessa ensimmäinen tai toinen auto jää ostamatta.

Työmatkapyöräilyn edistämistä Tampereella. Hervannassa puhalletaan yhteen hiileen kestävämpien työmatkojen puolesta. Yli 30 alueen työpaikkaa on mukana parantamassa työntekijöidensä mahdollisuuksia kulkea työmatkansa kestävämmin – jalan, pyöräillen, joukkoliikenteellä, kimppakyydillä tai yhteiskäyttöisellä autolla. Työnantajan ohjaava ja kannustava rooli kulkutapojen muuttamisessa on merkittävä.