Suomeen perustetaan Pyörämatkailukeskus

17. huhtikuu 2020 - 7:53 | Matti Hirvonen

Pyöräliitto ry ja Pyöräilykuntien verkosto ry perustavat Pyörämatkailukeskuksen vastaamaan pyörämatkailun valtakunnallisesta kehittämisestä ja markkinoinnista.

”Pyörämatkailukeskus tukee pyörämatkailualan toimijoita ja parantaa olosuhteita, jotta pyörämatkailu voi kasvaa, monipuolistua ja sujuvoitua Suomessa”, avaa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyörämatkailussa on merkittävä potentiaali. Euroopan parlamentin tekemän tutkimuksen mukaan pyörämatkailun liikevaihto EU:ssa oli jo 2012 noin 44 miljardia euroa ja siten enemmän kuin esimerkiksi risteilymatkailun vuosituotot. Suomessa esimerkiksi Ylläksellä kesäkaudella 2019 pyöränvuokraus ja pyöräilyyn liittyvä palvelumyynti kasvoi 95 prosenttia edellisestä kesästä. Myös monella muulla reitistöllä, kuten Saariston pienellä rengastiellä, PyhäNäsi -Järvien reitillä Tampereen seudulla ja Etelä-Saimaan alueella, on nähty voimakasta pyörämatkailun kasvua viime vuosina.

Pyörämatkailu tuokin tuloja erityisesti maaseudun matkailuyrityksille ja palveluntuottajille sekä hiihtokeskuksiin. Pyörämatkailija myös jättää keskimääräistä enemmän tuloja nimenomaan paikallistalouteen, mikä on kuntien ja yrittäjien kannalta mainio asia.

”Viime vuosina Suomessa on kehitetty pyörämatkailua paljon paikallisesti ja alueellisesti, mutta valtakunnallinen taso on jäänyt pahasti jälkeen. Pyörämatkailuun  liittyvä tieto on hajallaan ja hankalaa löytää. Pyörämatkailukeskus koostaa ja jalostaa tiedon yhteen palveluun, josta se on helposti saatavilla niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin pyörämatkailijoille”, kertoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Pyörämatkailu on vahvasti kiinni ajassa. Matkailijoita kiinnostaa yhä enemmän hiilijalanjälki, vastuullisuus, elämyksellisyys, luonto ja hyvinvointi. Maasto- ja sähköpyöräily lisäävät pyörämatkailun ympärivuotisia mahdollisuuksia. Koronaviruspandemian myötä on jo nyt kuultu ulkomaisilta matkanjärjestäjiltä, että erämaiset matkailukohteet ja harvempaan asuttu seutu ovat kasvavan kiinnostuksen kohteina.

Pyörämatkailukeskus edistää pyörämatkailua kaikissa eri muodoissaan päiväretkistä ja retkipyöräilystä maastopyöräilyyn ja pyörävaelluksiin luonnossa. Pyörämatkailukeskus toimii myös kansainvälisen EuroVelo–reitistön Suomen koordinoijana. Keskus verkostoi alan toimijoita yhteen ja auttaa niitä luomaan yhä houkuttelevampia palveluita. Keskus tulee teettämään myös tutkimusta pyörämatkailun vaikuttavuudesta ja kehityksestä Suomessa.

Markkinointia koti- ja ulkomaille

Pyörämatkailukeskus markkinoi Suomea pyörämatkailumaana erityisesti tärkeimmille markkina-alueille: Venäjälle, Saksaan, Ruotsiin, Hollantiin, Tanskaan ja Norjaan. Yhteistyötä tehdään Visit Finlandin ja muiden keskeisten matkailualan toimijoiden kanssa.

”Retkipyöräilijän näkökulmasta maasto Suomessa on sen verran tasaista, että pyöräretket onnistuvat lastenkin kanssa, mutta toisaalta maasto- tai maantiepyöräilijä voi haastaa itsensä pohjoisen tuntureilla ja Etelä-Suomen vaaroilla”, toteaa Koistinen.

”Markkinoimme Suomea yhä vahvemmin kotimaisille matkailijoille. Syysloma Lapissa maastopyöräillen tai kesäviikonloppu Näsijärveä tai Saimaata kiertäen tarjoavat hauskan, elämyksellisen ja ekologisen loman. Samalla matkailija tukee myös kotimaista työtä ja taloutta”, Hirvonen korostaa.

Pyörämatkailukeskus määrittää Suomen merkittävimmät pitkän matkan pyörämatkailureitit yhdessä sidosryhmien kanssa ja auttaa laadukkaan opastuksen suunnittelussa. Hyvät opasteet palvelevat matkailijoiden lisäksi myös muuta pyöräliikennettä.

Pyörämatkailukeskukseen palkataan kaksi työntekijää: keskuksesta kokonaisuutena vastaavaa koordinaattori Pyöräliittoon sekä pyörämatkailureitteihin ja -kohteisiin keskittyvä asiantuntija Pyöräilykuntien verkostoon.

Pyörämatkailukeskuksen perustamisen rahoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valtiovarainvaliokunnan viime vuoden joulukuussa tekemän päätöksen mukaisesti.

 

Lisätiedot

Matti Koistinen, toiminnanjohtaja           Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja

Pyöräliitto                                               Pyöräilykuntien verkosto

P. 044-2795588                                     P. 040-4194555

matti.koistinen@pyoraliitto.fi                 matti.hirvonen@poljin.fi