Pyöräilyn iloa koronavastuullisesti Pyöräilyviikolla

18. elokuu 2020 - 12:06 | Matti Hirvonen

Pyöräilyviikko 5.−13.9. innostaa tuhansia ihmisiä polkimille eri puolilla Suomea. Pääteema on tänä vuonna Pyöräilyn ilo. Pyöräilykuntien verkoston vuosittainen, maan laajin pyöräilykampanja siirrettiin koronatilanteen takia toukokuusta syyskuuhun. Tapahtumien järjestäjät ovat varautuneet muuttuviin olosuhteisiin ja moniin Pyöräilyviikon aktiviteetteihin voi osallistua nyt myös täysin omatoimisesti.

Pyöräilyviikon 10 eri teemapäivän kautta avautuu pyöräilyn koko riemastuttava monimuotoisuus. Pyöräily ei ole vain hyväkuntoisten aikuisten kulkutapa, vaan soveltuu ikään katsomatta lähes kenelle vain. Teemapäivien avulla kannustetaan käyttämään polkupyörää millä tahansa arjen tai vapaa-ajan matkalla. Teemapäivät ja esimerkkejä tapahtumista:

Kaupunkipyöräpäivä perjantaina 4.9.
Suomessa on tällä hetkellä toiminnassa yli 20 kaupunkipyöräjärjestelmää ja pyöriä on ajossa lähes 7 000. Jos et ole oman kaupunkisi kaupunkipyörää vielä testannut, niin nyt on aika. Kaupunkipyörä on helppo ja nopea vaihtoehto lyhyille matkoille ja sillä pääsee kätevästi osallistumaan myös Pyöräilyviikon tapahtumiin.  

Pyöräilyviikon avaus ja Pyörä kuntoon -päivä lauantaina 5.9.
Tampereella perinteinen avauspäivän pyöräparaati on vaihdettu tänän vuonna omatoimisesti Pyhäjärven rantoja kierrettävälle "Mun maisemareitille", jonka voi aloittaa mistä suunnasta tai kohdasta vain.

Perhepyöräilypäivä sunnuntaina 6.9.
Jyväskylässä järjestetään jälleen kerran suuren suosion saavuttanut kuvasuunnistus. Koko perheen tapahtumassa palkitaan myös hauskin asu sekä hauskimmin tuunattu pyörä.

Sähköpyöräpäivä maanantaina 7.9.
Sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena yhtä hyvät kuin tavallisessakin pyöräilyssä, koska sähköpyörää käytetään useammin, sillä ajetaan pidempiä matkoja ja se houkuttelee runsaasti kokonaan uusia pyöräilijöitä. Turun asemakaava on suunniteltu seitsemän kukkulan päälle, joihin pääsee tutustumaan Turun 7 kukkulan kierroksella.

Pyörällä töihin -päivä tiistaina 8.9.
Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1. kesäkuuta. Työmatkapyöräilijöiden ja kaikkien muidenkin on tärkeää osata pyöräilyä koskevat muutokset ja uudistukset. Helsingin Pyöräilyviikolla pääset testaamaan kuinka hyvin laki on hallussa.
Monessa kaupungissa, kuten Lahdessa, järjestetään Pyöräilijöiden aamupala -tapahtumia.

Pyörällä kouluun -päivä keskiviikkona 9.9.
Lapset ja nuoret polkevat usein kouluun yhdessä ja pyöräily on samalla sosiaalinen tapahtuma. Pyöräteillä tila sosiaaliselle kanssakäymiselle on kuitenkin usein liian pieni. Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen juttelee pyöräilyn sosiaalisuudesta ja sen merkityksestä Tampereen Pyöräilyviikon livestreemissä.
Aktiiviseen ja turvalliseen koulumatkapyöräilyyn kannustaa myös keväällä alkanut Fiksusti kouluun -ohjelma.

Pyörällä treeneihin -päivä torstaina 10.9.
Torstaina kannustetaan hyppäämään pyörän selkään ja polkemaan kuvataidekerhoon, tanssitunnille, liikuntapaikalle, urheilukentälle, kuntosalille tai pururadan päähän. Pyöräily toimii hyvänä lämmittelyn muotona ennen treenejä ja palauttaa myös treenin jälkeen.

Pyörällä kauppaan -päivä perjantai 11.9.
Pyörällä kaupassa käyminen on terveellistä, nopeaa ja tavaraakin mahtuu yllättävän paljon. Ostoksia voi pakata reppuun, tarakalle, koriin tai pyörään hankittaviin sivulaukkuihin. Tavarapyörällä tai peräkärryllä isommatkin ostokset kulkevat helposti. Jyväskylässä monet liikkeet tarjoavat alennuksia pyörällä kulkijoille Pyöräilyviikon aikana.

Pyörämatkailupäivä lauauntaina 12.9.
Pyörämatkailua tapahtuu enenevässä määrin Lapin matkailukeskuksista Etelä-Suomen kaupunkikohteisiin. Viihtyisä ja puhdas kaupunki on matkailijalle miellyttävä vierailla. Lahti tarjoaa hauskan tavan osallistua kaupungin siistimiseen Pyöräploggaus-retkellä.

Pyörällä kaiken ikää -päivä sunnuntaina 13.9.
Seniorikansalaiset ovat arvostettava ja tärkeä kohderyhmä sekä pitää satulassa mahdollisimman pitkään että houkutella pyöräilemään, jos pyöräilyyn on syystä tai toisesta tullut taukoa. Suorien terveysvaikutusten ohella polkupyörä tarjoaa itsenäisen liikkumisen mahdollisuuden, jolla voi olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus hyvinvoinnille. Myös sähköpyörien eri mallit tarjoavat entistä parempia vaihtoehtoja myös senioreille. Turussa järjestetään Hopeakettujen pyöräretki.

Aiheeseen liittyviä kuvia täällä. Teemapäivien tarkemmat kuvaukset täällä.

Pyöräilyä koronan aikaan

Suomalaiset ovat pyöräilleet vilkkaasti kevään ja kesän aikana. Kaupunkien pyöräliikennelaskureiden alustavat tulokset näyttävät ennätyslukemia. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan pyöräkauppa vilkastui huhti-toukokuun aikana yli 70 prosenttia. Myös kotimaan pyörämatkailu on ollut kovassa nosteessa.

"Pyöräily on ollut nousussa muutenkin ja korona-aika on kiihdyttänyt kasvua entisestään. Pyöräilystä ollaan todella kiinnostuneita ja nyt jos koskaan kannattaa panostaa pyöräliikenteen infrastruktuurin parantamiseen," sanoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Uusi tieliikennelaki toi suunnittelijoiden työkalupakkiin lisää työkaluja, kuten pyöräkadun, kaksisuuntaisen pyöräilyn yksisuuntaisella kadulla, turvallisempia risteysjärjestelyjä sekä uudet pyöräliikenteen opasteet.

"Pyöräily on ilo mahdollisimman monelle silloin, kun olosuhteet ovat kunnossa," Hirvonen jatkaa.

Tärkeintä ovat väylien (pyörätiet, pyöräkaistat, pyöräkadut) laatu ja jatkuvuus, risteys- ja liittymäjärjestelyt, pyöräpysäköinti sekä autoliikenteen rauhoittaminen siten, että pyöräliikenne on turvallista ja houkuttelevaa katuverkolla myös ilman erillistä infrastruktuuria. Myös ulkoilureitit muodostavat monella paikkakunnalla tärkeän täydentävän ja usein kaikkien viihtyisimmän osan pyöräilyreitistöä. Pyörämatkailussa viihtyisyys ja laadukkaat opasteet korostuvat entisestään ja lisäksi tarvitaan hyvin suunniteltuja erillisiä maastopyöräilyreittejä.

Lisätietoja:

Pyöräilykuntien verkosto ry
Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, p. 040 419 4555, matti.hirvonen@poljin.fi
Tuija Mikkonen, Pyöräilyn edistämisen koordinaattori, p. 040 7586535, tuija.mikkonen@poljin.fi