Kaupunkipyörillä varaslähtö Pyöräilyviikkoon

4. syyskuu 2020 - 10:37 | Matti Hirvonen

Kaupunkipyöräpäivä 4.9. polkaisee valtakunnallisen Pyöräilyviikon käyntiin. Pyöräilykuntien verkosto avasi Suomessa toimivista kaupunkipyöräpalveluista ajantasaiset tiedot kokoavan sivuston.

Suomesta on vaivihkaa tullut muutamassa vuodessa Pohjoismaiden johtava kaupunkipyörämaa. Kaduillamme rullaa jo yli 7000 kaupunkipyörää 23 eri paikkakunnalla ja lisää on tulossa. Muun muassa Lahdessa ja Tampereella tavoitellaan kaupunkipyörien käyttöönottoa vuodelle 2021. Koska suosituimmissa palveluissa kysyntä ylittää tarjonnan, monia kaupunkipyöräjärjestelmiä myös laajennetaan:

  • Helsingin ja Espoon yhteiset kaupunkipyörät ovat tällä hetkellä yksi maailman suosituimmista järjestelmistä – viiden vuoden aikana pyörillä on ehditty polkea yhteensä jo yli kymmenen miljoonaa matkaa. Vuoden 2019 lopulla järjestelmällä oli 61 000 vakiokäyttäjää. Pyörien määrä on kasvanut alun 500:sta jo 3500:aan ja palvelu laajenee maantieteellisesti pian lähes koko Helsingin alueen kattavaksi.
  • Kuopio on puolestaan näyttänyt suuntaa muille kaupungeille tarjoamalla ensimmäisenä Suomessa sähköavusteiset kaupunkipyörät asukkaidensa käyttöön.
  • Suomessa toimii jo kahdeksan eri yritystä, jotka tarjoavat kaupunkipyöriä kaupungeille avaimet käteen -palveluina. Ne ovat luoneet vain muutamassa vuodessa useita kymmeniä työpaikkoja 23:lle eri paikkakunnalle.

“Kaupunkipyörät ovat pieni suomalainen menestystarina. Palvelujen tarjonta on kasvanut maassamme räjähdysmäisesti viiden vuoden aikana, ja pyörät ovat muuttaneet liikkumista monissa kaupungeissamme pysyvästi. Ala kehittyy huimaa vauhtia eteenpäin – ja kasvu myös jatkuu koronakriisistä huolimatta”, tiivistää Pyöräilykuntien verkoston erityisasiantuntija Martti Tulenheimo.
 

Kaupunkipyörät ovat erittäin kannattava hyvinvointi-investointi, joka parhaassa tapauksessa auttaa synnyttämään myönteisen ja itseään vahvistavan kehän. Jokainen uusi pyörämatka ruokkii lisää käyttöä palvelulle, mikä heijastuu kaupungin tarpeeseen investoida järjestelmään lisää. Tämä puolestaan houkuttelee palvelun piiriin uusia käyttäjiä, joka taas tuo palvelulle lisää tuloja ja niin edelleen.

Kaupunkipyöräpäivän kunniaksi Pyöräilykuntien verkosto avasi Kaupunkipyörät-verkkosivun, josta löytyy tiedot Suomessa toimivista kaupunkipyöräjärjestelmistä, kaupunkipyörien käyttöön vaikuttavista tekijöistä, järjestelmien tulojen ja menojen suhteesta ja paljon muuta.

Pyöräilyviikko jatkuu riemukkailla tapahtumilla

Pyöräilyviikkoa poljetaan 5.–12.9. pääteemalla Pyöräilyn ilo. Tapahtumat eri puolilla Suomea ilmentävät pyöräilyn iloa ja monimuotoisuutta parhaimmillaan. Korona-aikaan sopien, osaan tapahtumista ja aktiviteeteista voi osallistua täysin omatoimisesti. Pyöräilyviikon kymmenen eri teemapäivän kautta pyöräilyn monimuotoinen maailma avautuu eri kohderyhmille.

Kaupunkipyöräpäivä pe 4.9
Pyöräilyviikon avaus ja Pyörä kuntoon -päivä la 5.9. 
Perhepyöräilypäivä su 6.9 
Sähköpyöräpäivä ma 7.9 
Pyörällä töihin -päivä ti 8.9
Pyörällä kouluun -päivä ke 9.9
Pyörällä treeneihin -päivä to 10.9 
Pyörällä kauppaan -päivä pe 11.9 
Pyörämatkailupäivä la 12.9 
Pyörällä kaiken ikää -päivä su 13.9

Poimintoja ensimmäisten päivien tarjonnasta:

Polje Jyväsjärven ympäri Jyväskylässä.
Kirkkopyöräily Tampereella
Kuvasuunnistus Porissa
Perheiden sähköpyöräretki Salpausselälle Lahdessa
Maastopyöräilytapahtuma Kempeleessä
Koristele fillarisi Pyöräilyn ilo -kuntoon kierrätysmateriaaleilla tee-se-itse pyöränkoristelupajan video-ohjeilla

''On ollut ilo huomata, että poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta kunnat, yhdistykset ja yritykset ovat innostuneet järjestämään tapahtumia ja tilanteeseen sopivaa toimintaa. Pyöräilyviikon tavoitteena on kannustaa yhä suurempi joukko kansalaisia pyöräilemään sekä viestiä pyöräilyn hyödyistä ja helppoudesta kulkumuotona'', kertoo pyöräilyn edistämisen koordinaattori Tuija Mikkonen.