Pyörällä töihin -päivä kannustaa pohtimaan liikkumisvalintoja

8. syyskuu 2020 - 9:08 | Matti Hirvonen

Valtakunnallisen Pyöräilyviikon Pyörällä töihin -päivää poljetaan 8. syyskuuta. Teemapäivänä kannustetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan siitä kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista.

Koronakevään pyöräilyinnostus kannattaa hyödyntää
Tänä keväänä työmatkaliikkuminen seisahtui lähes kokonaan miljoonan suomalaisen siirtyessä etätöihin. Tämä näkyy myös kaupunkien pyöräilijöitä mittaavissa laskureissa. Verrattuna vuoden 2019 huhtikuun arkipäiviin Helsingissä pyöräilijöiden määrä väheni noin 10 prosenttia ja Oulussa noin 34 prosenttia. Vaikka työmatkapyöräily notkahti, vaikuttaa siltä että entistä useampi kansalainen hyppäsi pyörän polkimille. Viikonlopun aikainen pyöräily kasvoi Helsingissä toukokuussa 20 prosenttia ja kesäkuussa 30 prosenttia. Oulussa vastaavat luvut olivat 13 ja 49 prosenttia.

Kevään ja kesän aikana kasvanut innostus pyöräilyä kohtaa tarjoaa työpaikoille tällä hetkellä oivan mahdollisuuden kannustaa ihmisiä jatkamaan pyöräilyä.

Alle kilometrin työmatkoista neljäsosa kuljetaan henkilöautolla
Henkilöliikennetutkimuksen mukaan suomalaiset tekevät keskimäärin 300 työmatkaa vuodessa. Työmatkoista noin 30 prosenttia kuljetaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä ja noin 70 prosenttia henkilöautolla. Vaikka suomalaisten liikkuminen on muutoin lisääntynyt, on työmatkaliikunta vähentynyt. Mahdollisuuksia työmatkapyöräilyyn lisäämiseen kuitenkin on, sillä 1-2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla ja alle yhden kilometrin työmatkoista neljännes. ‘’Näiden lukujen perusteella voi sanoa, että kysymys on paljolti myös asenteista,” sanoo Pyöräilyn edistämisen koordinaattori Tuija Mikkonen Pyöräilykuntien verkostosta.  

Henkilöautolla kulkeminen koetaan usein nopeana ja helppona kulkumuotona. Tutkimusten mukaan pyörä on kuitenkin autoa nopeampi vaihtoehto alle viiden kilometrin mittaisilla matkoilla kaupunkialueella.

Työmatkapyöräily vai jumppatunti töiden jälkeen?
Työmatkapyöräilyn ehdoton etu on sen säännöllisyys. Liikunnan terveyttä edistävien vaikutusten saavuttaminen ei edellytä aina jumppatuntia tai kuntosalia. Hyppäämällä pyörän selkään ennen työpäivää ja työpäivän jälkeen voi saavuttaa täysin samat hyödyt ja vielä enemmän. Raikas ulkoilma-annos ennen työpäivää virkistää työpäivän ajan ja vähentää stressiä työpäivän jälkeen. Liikuntamuotona pyöräily on varsin monipuolista, koska se kehittää sekä tasapainoa että kestävyys- ja lihaskuntoa.

Työnantajien rooli on merkittävä. Pyöräpysäköinnin sekä suihku- ja pukeutumistilojen järjestäminen kannustaa polkemaan ja osoittaa, että pyöräily nähdään tasavertaisena kulkutapana. Työnantajalle pyöräilyn edistäminen on erittäin kannattavaa. Parempi kunto vähentää sairauspoissaoloja, lisää työtyytyväisyyttä ja työn tuottavuutta. ‘’Verrattuna autojen pysäköintipaikkoihin, pyöräpysäköinti vie vähemmän tilaa ja on edullisempaa toteuttaa’’, Mikkonen muistuttaa.

Ilo irti työmatkasta − pyöräilyvinkit työnantajalle.

Lisätietoja:
Tuija Mikkonen, Pyöräilykuntien verkosto, 040 7586535, tuija.mikkonen@poljin.fi