Suomen suurimmassa pyöräilykampanjassa poljettiin yli 750 kertaa maapallon ympäri

6. lokakuu 2020 - 10:43 | Matti Hirvonen

Toukokuun ensimmäisenä päivänä alkanut ja syyskuun 22. päivä päättynyt Kilometrikisa saavutti ennätykselliset tulokset. Mukana oli 35 000 polkijaa ja lähes 3 000 joukkuetta. Yhteensä kisaajat polkivat kesän aikana yli 30 miljoonaa kilometriä ja keräsivät siinä sivussa lähes 100 000 euroa Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktio -kampanjalle.

Työmatkapyöräilyyn kannustava leikkimielinen kisa alkoi aikaisempiin vuosiin verrattuna hyvin erikoisissa merkeissä, koska yli miljoona suomalaista oli siirtynyt etätöihin. ‘’Järjestäjinä ajattelimme, että tämä tulisi väistämättä näkymään myös kisan lopullisessa tuloksessa. Tulos yllätti meidätkin. Osallistujien ja poljettujen kilometrien määrä on ennätyssuuri ja kertoo, että pyöräilyä on tapahtunut runsaasti myös vapaa-ajalla’’, iloitsee Pyöräilykuntien verkoston pyöräilyn edistämisen koordinaattori Tuija Mikkonen.

Auton ratista satulaan
Kilometrikisan vaikuttavuuskysely osoittaa, että kannustavilla kampanjoilla voidaan saada isojakin kulkutapamuutoksia aikaiseksi. Toukokuussa vastattavana olleen kyselyn mukaan 85 prosenttia oli korvannut pyörällä muilla kulkuvälineillä tekemiään matkoja. Erittäin ilahduttavaa tuloksissa oli, että lähes puolet vastaajista kertoi korvanneensa pyörällä henkilöautolla kulkemiaan matkoja. Kyselyyn vastasi 5 100 kilometrikisaajaa.   

Kilometrikisan etuna voidaan pitää myös sitä, että se on valtakunnallinen kampanja, joka liikuttaa ihmisiä Inarista Helsinkiin saakka. Tänä vuonna Suomen kunnista oli mukana 281. ‘’Tulevaisuuden tavoite on innostaa loputkin kunnat mukaan ja osoittaa, että etenkin lyhyillä matkoilla polkupyörä on usein autoa käytännöllisempi vaihtoehto”, Mikkonen kertoo.

Ketjureaktio-kampanja
Kilometrikisa motivoi vahvasti myös auttamaan. Punaisen Ristin Ketjureaktio -keräyksessä, osana Kilometrikisaa, 311 yritysjoukkuetta polki ilmastonmuutosta vastaan. Ketjureaktiossa poljettu tulos oli huikea – yhteensä lähes 2,5 miljoonaa kilometriä! Yritykset lahjoittavat Ketjureaktioon 1 euron 25 poljettua kilometriä kohden. Punainen Risti ohjaa avustuksen Rashtin laaksoon, Tadzikistanin vuoristoalueella. Jäätikön sulaminen saa aikaan isoja maanvyöryjä ja puhtaan veden puutetta. Avustusvaroilla rakennetaan kaivoja ja vesijärjestelmiä kylien asukkaiden ja varsinkin lapsien hyvinvoinnin parantamiseksi.
 
Pyöräilykuntien verkosto on järjestänyt Kilometrikisan vuodesta 2009 lähtien. Kesäkisan lisäsi Kilometrikisaperheeseen kuuluvat tammi-helmikuussa poljettava Talvikilometrikisa ja tällä hetkellä käynnissä oleva Koulujen Kilometrikisa.  Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktio on ollut mukana toisesta kisavuodesta lähtien.
 
Lisätietoja:
Tuija Mikkonen, Pyöräilykuntien verkosto ry
040 7586 535, tuija.mikkonen@poljin.fi

Marjo Martin, Suomen Punainen Risti
040 6297 679, marjo.martin@redcross.fi