Pyöräilevä työmatkabussi

Pyöräilevässä työmatkabussissa matka pyöräillään ennalta sovitun reitin ja aikataulun mukaan. Työmatkabussi on  aikataulutettu olemaan määrätyissä reittipisteissä, eli 'pysäkeillä' tiettynä kellonlyömänä, jolloin siihen voi liittyä mukaan kesken matkan. Työmatkabussissa aikaisemmin vain vähän pyöräilleet osallistujat oppivat suorimman tai muuten parhaan reitin kotilähiöstä työpaikan lähelle ja huomaavat, miten helppoa ja mukavaa pyöräily on. Ryhmähenkeä luova työmatkabussi voi kannustaa jatkamaan pyöräilyä myös syksyllä ja talvella.

Työmatkabusseja vetäjiksi etsitään paikallisia aktiivisia työmatkapyöräilijöitä. Työmatkabusseja toteutetaan läpi vuoden, koska usein juuri syys- ja talviaikaan tarvitaan eniten tukea ja kannustusta työmatkapyöräilyyn.

Työmatkabussi on sovellus vanhasta sosiaalisesta innovaatiosta – pyöräilevästä koulubussista, jota Pyöräilykuntien verkosto on juurruttanut Suomeen vuodesta 2011 lähtien.

Helsingin Roihuvuoressa on toiminut pyöräilevä työmatkabussi keväästä 2013 lähtien. Tässä videossa tunnelmia viime joulukuulta: