Pyöräilyviikko 6.–15.5.2022 - Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn

6.5.2022 09:00 - 15.5.2022 23:00

Pyöräilyviikkoa poljetaan tänä vuonna pääteemalla ’’Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn’’. Pääteemalla kiinnitetään huomio pyöräilyn turvallisuuteen vaikuttaviin olosuhteisiin. Samalla keskusteluun nostetaan koettu turvallisuus eli turvallisuuden tunteen vaikutus kansalaisten pyöräilyinnokkuuteen.

Pyöräily-ympäristön tulisi olla sellainen, jossa jokaisella on mahdollisuus opetella pyöräilyä, pitää pyöräilytaitoa yllä ja siirtyä vaivattomasti paikasta toiseen pelkäämättä. Turvallinen ja kaikille suunnattu pyöräily-ympäristö houkuttelee pyörän selkään, on yhdenvertainen ja lisää kaikenikäisten mahdollisuuksia nauttia pyöräilystä itsenäisesti. 

Turvalliset olosuhteet ovat se peruskivi, jonka varaan turvallinen ja miellyttävä liikennekulttuuri voi rakentua ja jota yksilöt voivat omalla liikennekäyttäytymisellään vahvistaa eri ajoneuvoilla liikkuessaan.  Liikenneympäristö tulee suunnitella siten, että se huomioi eri ikäiset ja kaiken tasoiset polkijat sekä erilaisilla pyörillä liikkuvat.  

Toukokuussa 2022 vietettävän Pyöräilyviikon idea on tuoda esille pyöräilyn turvallisuuteen vaikuttavia olosuhdetekijöitä sekä korostaa, että oikeus turvalliseen pyöräilyyn kuuluu kaikille. Pyöräilyviikko tarjoaa oivan ponnahduslaudan kunnille, kolmannen sektorin toimijoille ja yrityksille pohtia pyöräilyturvallisuuteen liittyviä asioita ja lisätä keskustelua siitä, millainen pyöräily-ympäristö sopii ikään ja kuntoon katsomatta kenelle vain ja minkälaisia toimenpiteitä sen toteuttamiseen tarvitaan. 

Lue lisää Pyöräilyviikosta 2022 Pyöräilyvuosi-verkkosivustolta.