Kaksi naista kävelemässä viihtyisällä kävelykadulla.

Viihtyisä kävely-ympäristö

Tyypillinen kävelymatka on 400–500 metriä. Mielenkiintoiseksi ja viihtyisäksi koetussa ympäristössä ihmiset kävelevät mielellään – ja huomaamattaan – pidempiä matkoja. Määränpäät toisiinsa käytännöllisin, miellyttävin, korkealaatuisin ja mielenkiintoisin reitein yhdistävä reittiverkosto on tärkeä: hyvä yhdistävyys saa kävelyyn käytetyn ajan ja matkan tuntumaan lyhyemmältä ja kannustaa kävelyyn.

Viihtyisä kävely-ympäristö houkuttelee jalkautumaan. Viihtyisyyteen vaikuttaa rakennettu ympäristö: kiinnostavat ja ”ihmisen kokoiset” rakennukset houkuttelevat kulkemaan korttelista toiseen. Sopivasti sijoitetut penkit ja muut kalusteet ja kukkaistutukset lisäävät viihtyisyyttä ja saavat heikkojalkaisemmankin uskaltautumaan liikkeelle omin voimin. Kivijalkaliikkeet moninaisine palveluineen houkuttelevat kävelemään seuraavaan kadunkulmaan. Vesielementtien – suihkulähteiden, lampien ja kanavien on tutkittu lisäävän kävely-ympäristön kiinnostavuutta ja houkuttelevuutta. Kävelylle soveltuva pinnoite tekee kävelystä miellyttävää.

Kävely-ympäristöllä on väliä myös joukkoliikennematkoilla. Linja-autopysäkeille ja raideliikenneasemille kulkevat alikulut voi saada houkutteleviksi hyvällä valaistuksella ja värikkäillä maalipinnoilla. Itse asematkin ansaitsevat huomiota: asemanseutujen ja pysäkkien viihtyisyyttä lisäävät huoliteltu ympäristö, valaistus, penkit ja mahdollinen suoja sateelta. Erilaiset reittivaihtoehdot tekevät kävelystä motivoivaa erilaisille ihmisille; joku kaipaa suoraa reittiä eikä häiriinny vierellä kulkevasta autoliikenteestä, kun taas joku toinen valitsee mieluummin hiukan mutkittelevan reitin rauhallisella viheralueella.

Tarjolla olevan kävelyreitin houkuttelevuutta vähentää moottoriajoneuvoliikenteen läheisyys ja siitä johtuva heikko ilmanlaatu ja korkea melutaso.