Markku Lahtinen on Vuoden pyöräilijä 2023

Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut Markku Lahtisen vuoden pyöräilijäksi. Tunnustus myönnetään monipuolisesta ja vaikuttavasta elämäntyöstä pyöräliikenteen, pyörämatkailun ja pyöräilykulttuurin edistämiseksi Suomessa. Katso tiedote ja kuvat.

Kangasalla syntynyt ja siellä edelleen asuva Lahtinen on todellinen pyöräilyn edistämisen pioneeri ja moniottelija, jolla on hallussa koko pyöräilyn monimuotoisuus ja kaikki sen innovaatiot, joita eri vuosikymmeninä on kehitelty.

Tänä vuonna 70-vuotta täyttävä Lahtinen oppi pyöräilemään ajalle tyypillisesti rungon välistä polkemalla isän pyörällä, joka oli Jaguaari. "Nykyään poljen ketterästi, koska olen itsekin jo faari", Lahtinen iloitsee. Koulumatkat 60-luvulla tuli poljettua valtatien (nykyinen Kangasalantie) vartta, kunnes siihen rakennettiin pitäjän ensimmäinen pyörätie.

Opiskeluaikana 70-luvulla Lahtinen tuhlasi ensimmäisen kesätyöpalkkansa retkipyörään ja teki pyörämatkan Ahvenanmaalle. Sen jälkeen miestä ei pidätellyt enää mikään matkailemasta pitkin poikin kotimaata. Poluilla pyöräilyn ihana vapaus löytyi 90-luvulla maastopyörän myötä. Myöhemmin Lahtinen hankki vielä maantiepyörän, nojapyörän ja kinnerin helpottamaan ja monipuolistamaan matkantekoa. Ja 2000-luvulla tutuiksi tulivat uuden tulemisen tehneet taittopyörä ja laatikkopyörä (kottipyörä). Uusimmat hankinnat ovat ajan hengen mukaisesti hiekkatiepyörä (gravel) ja sähkömaastopyörä. Ja tietysti muutama mummopyörä lisää… 

Pyöräilijästä pyöräilyn edistäjäksi

Työurallaan Kangasalan kaavoitusarkkitehtinä 1985-2018 Lahtinen piti maankäytössä ja liikennesuunnittelussa tiukasti pyöräliikenteen, kävelyn ja julkisen liikenteen puolta. Lahtinen oli Suomen ensimmäinen kuntaan nimetty ”pyöräilyasiamies” (vrt. nykyisin ”pyöräilykoordinaattori”) ja hänen johdollaan Kangasalle saatiin pyöräpysäköintinormi rakennusjärjestykseen ensimmäisenä kuntana Suomessa. Myös Kangasalan pyöräilyn edistämisohjelma 90-luvulla oli maan ensimmäisiä laatuaan. Nyt vastaavia ohjelmia on jo yli 100 kunnassa Suomessa. Osittain näiden ohjelmien ja Lahtisen aktiivisuuden ansiosta koko Tampereen seudulle on suunniteltu ja osittain jo rakentunutkin laadukkaiden pääpyöräreittien verkosto. Toki parannettavaa vielä löytyy.

Herätteen ja ideoita laadukkaamman pyöräliikenteen infran suunnittelulle Lahtinen sai lukuisilla työ- ja pyörämatkoillaan Hollannissa ja Keski-Euroopassa. ”Huomasin, että samalla rahalla ja vaivalla pyörätiet voi suunnitella myös pyöräilyä helpottaviksi” Lahtinen tiivistää.

Kovakuntoisen mutta leppoisan Lahtisen kanssa oli aina ilo pyöräillä ulkomaillakin yhdessä. ”Kerran Nijmegenissä Velo-city -konferenssin ensimmäisenä aamuna piti päästä viiden kilometrin matka nopeasti kokouspaikalle. Minulla ei vielä ollut pyörää, mutta Markulla oli, joten hyppäsin käskystä hänen tarakalleen ja siitä poljettiin iloisesti ja vauhdilla ohi kouluun pyöräilevien hollantilaislapsien,” muistelee Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Sähköpyöräilyn yleistymiselle Lahtinen oli tasoittamassa tietä hoitamalla Kangasalan mukaan 2010-luvulla Kokeilupyörä-hankkeeseen, jossa eri ikäiset kangasalalaiset saivat sähköpyörän käyttöönsä arjen ja vapaa-ajan matkoja helpottamaan.

Pyöränvalmistuksen ja pyöräilykulttuurin vaaliminen

Monipuoliseksi kulttuurityöksi osoittautui Kangasalla 1990-luvulla käynnistetty Vanhat Velot -yhdistyksen toiminta, johon Lahtinen pääsi mukaan alusta lähtien. Kohokohtia nyt jo yli 20-vuotisella taipaleella ovat olleet Velomania ‒ pyörällä halki aikojen -näyttely Museokeskus Vapriikissa, Suomalaisia polkupyörämerkkejä -kirja (noin 800 pyörämerkkiä valmistusaikoineen ja -paikkoineen) ja Pikajalka-lehden tekeminen. ”Suomalaisen pyöränvalmistuksen, kaupan ja pyöräilykulttuurin historian tutkiminen ja popularisointi on antanut puuhaa moneksi iltapuhteeksi,” Lahtinen kertoo. Lahtinen on ehtinyt olla myös perustamassa ja johtamassa Pyöräilykuntien verkostoa.

“Pyöräily, pyörämatkailu ja pyöräilyn edistäminen ovat antaneet minulle suunnattomasti ystäviä, avartaneet maailmankuvaani ja pitäneet yllä kuntoani. Havaintojani olen saanut jakaa lehdissä ja muissa julkaisuissa vuosikymmeniä," Markku Lahtinen sanoo kiitollisena. 

Lisätietoa ja haastattelut: 

Markku Lahtinen, puh. 045 173 7712

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto
matti.hirvonen@poljin.fi, puh. 040 419 4555

Vuoden pyöräilijä -tunnustus luovutetaan Markku Lahtiselle perjantaina 31.3. Outdoor Expo -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa klo 11.00 (Tietoiskulava).

********
Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut vuoden pyöräilijän vuodesta 2007.  Ensimmäisenä vuonna vuoden pyöräilijäksi valittiin Mikko ”Peltsi” Peltola. Vuonna 2008 Osmo Soininvaara, Hannu-Pekka Björkman 2009, Oras Tynkkynen 2010, Lauri Tähkä 2011, Kaisa Leka 2012, Teppo Moisio 2013, Vappuliisa Hakalehto 2014, Mauri Myllylä 2015, Nora Elers 2016, Sanna Stellan 2017, Anne Berner 2018, Huhtasuon koulun 5A-luokka 2019 ja Pekka Tahkola 2021.