Poljin 4/2018 on ilmestynyt!

Poljin-lehden tuorein numero pureutuu pyöräilypolitiikan ja pyöräilytutkimuksen uusimpiin avauksiin, jotka vaikuttavat niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Tarjolla myös haarukkapaloja kampanjoista, yhteiskäyttöpyöristä ja pyörämatkailusta. Lue lehden pdf-versio täällä.

Pääkirjoitus: Pyöräliikenteen investointituki kunnille. Pyöräilykuntien verkosto on ehdottanut ja perustellut, eli suomeksi (englanniksi) sanottuna lobannut valtion osallistumista kuntien pyöräliikenteen tärkeimpiin investointeihin viimeiset kahdeksan vuotta. Nyt se investointituki sitten vihdoin saatiin, kun eduskunta hyväksyi valtion lisätalousarvion 2018 lokakuun 25. päivä. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa valtion budjettiin saatiin momentti, joka mahdollistaa valtion osallistumisen pyöräilyn ja kävelyn investointeihin kuntien katuverkolla. Starttiraha investointiohjelman avaukselle oli tänä vuonna vielä vaatimaton 3,5 miljoonaa euroa, mikä on vielä kaukana edistämisohjelmassa asetetusta 30 miljoonaa euron vuositasosta. Parempaa kohti kuitenkin mennään. Liikennevirasto pisti hakuprosessin pystyyn pikavauhtia ja kuntien hakemukset piti jättää 7. joulukuuta mennessä. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, minkälaiset hankkeet saavat rahoituksen tällä avauskieroksella.

Pyöräilytutkimusta kaikilla aisteilla. Lajinsa ensimmäinen pyöräilytutkijoiden konferenssi etsi vastauksia pyöräilyn edistämisen avainkysymyksiin. Johtotähtenä oli halu ymmärtää, miten pyöräilyn saisi houkuttelevaksi mahdollisimman monelle heistä, jotka eivät vielä pyöräile. Yhtälailla haluttiin tuottaa ratkaisuja siihen, miten kaikki, myös lapset, ikäihmiset ja vähemmän kokeneet pyöräilijät voisivat halutessaan pyöräillä mahdollisimman sujuvasti, mukavasti ja turvallisesti. Amsterdamissa järjestetty kolmipäiväinen konferenssi kokosi yhteen noin 50 akateemista pyöräilytutkijaa eri puolilta maailmaa. Suomea edusti Pyöräilykuntien verkoston kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi. Konferenssi oli paljon muutakin kuin pyöräilyn pohtimista: kysymys oli laajemmastakin viihtyisän, houkuttelevan ja inklusiivisen kaupunkitilan rakentamisesta. Lue inspiroiva ja kritiikkiä säästelemätön yhteenveto konferenssin annista ja satulahavainnoista kaupungissa, jossa pyöräliikenne on dominoiva kulkutapa.

#Pyöräilytalvi-kampanja innosti ja haastoi stereotypioita. Marraskuussa 24 paikkakunnalla järjestettiin yli 40 tapahtumaa, joista lähes kaikki tapahtuivat Pyöräilykuntien verkoston jäsenkunnissa. Kampanjan vetäjä Martti Tulenheimo Pyöräliitosta pitää huikeana, kun pääsi yhdessä satojen vapaaehtoisten kanssa haastamaan median usein ihmeellisen kapeaksi maalaamaa kuvaa pyöräliikenteestä ja pyörällä liikkuvista ihmisistä. Pyörällä voi kulkea yhtä hyvin niin farkut ja maiharit jalassa kuin vaikka puku päällä, kunhan vain on itse tyytyväinen omaan tyyliinsä. Moni toimittaja vaikuttaa aidosti häkeltyneeltä kuullessaan tämän. Pyöräily ei edellytä talvellakaan urheiluhenkisen pukukoodin noudattamista tai erityisen reipasta elämänasennetta, vaan on yksinkertaisesti liikennemuoto muiden joukossa.

Pyöräilymyönteinen Grazin julistus. EU:n liikenne- ja ympäristöministerit hyväksyivät kokoontumisessaan 30.10.2018 Grazin julistuksen: Uuden aikakauden käynnistäminen puhtaan, turvallisen ja kohtuuhintaisen liikkumisen luomiseksi Euroopalle. Julistuksessa on selkeä sitoutuminen kulkutapamuutokseen kohti kestäviä liikennemuotoja ja tukea pyöräilyyn. Euroopan pyöräilyjärjestö ECF:n mielestä ehdotetut julkilausuman toimet ovat oikeansuuntaisia tunnustaen pyöräilyn oleelliseksi osaksi koko liikennejärjestelmää ja osaratkaisuksi liikenteen ja ympäristöpolitiikan haasteisiin. Julkilausumassa mainitaan erikseen rautatieliikenteen lisääntyvä kytkös pyöräilyyn kuten pyöräpysäköintiin ja pyörien kuljettamiseen junissa.

LYHYET

Uusi Pyöräliikenneblogi on avattu. Onhan pyöräliikenteen ylävitonen hallussa? Vuonna 2016 valmistuneessa pyöräliikenne.fi -suunnitteluohjeessa on paljon uusia käytäntöjä, jotka ovat aiheuttaneet muutoksia esimerkiksi liikennesuunnittelijoille, kaavoittajille ja rakentajille. Helsingin kaupungin Pyöräkonttorin ylläpitämän blogin tavoitteena on avata sitä, miksi suunnittelukäytäntöjä on muutettu sekä jakaa pyöräliikenteen suunnitteluosaamista avoimesti ja avata keskustelua aiheesta kaikkien kiinnostuneiden kesken. www.pyoraliikenne.fi/blogi

Konecranesin suositut yhteistäyttöpyörät. Konecranes tarjosi työntekijöilleen maksuttomat yhteiskäyttöpyörät Hyvinkään rautatieaseman ja työpaikan välisille matkoille syksyn ajaksi. Pyörissä on älylukot, jotka toimivat puhelimeen ladattavalla Donkey Republic -sovelluksella. Kokeilun kustannuksista vastasivat Konecranes ja Hyvinkään kaupunki. Käytännön toteutuksen hoiti Valpastin Oy. Kokeilun tulokset olivat niin myönteisiä, että yhteiskäyttöpyöristä on tulossa Konecranesille pysyvä käytäntö.

Pikkupässin pyörämatkailureitti Hyvinkäällä. Hyvinkään ja Karkkilan välille valmistui vuonna 1911 kapearaiteinen rautatie, joka on saanut nyt uuden elämän Pikkupässin pyöräilyreittinä. Lisäksi Hyvinkää on ideoinut Pikkupässin jatkoksi rengasreitin Helsinki-Järvenpää-Hyvinkää-Karkkila-Vihti-Nuuksio-Espoo-Helsinki.

Juniin lisää pyöräpaikkoja. Euroopan parlamentin liikenne- ja matkailuvaliokunta (TRAN) hyväksyi ehdotuksen, että kaikkiin uusiin ja kunnostettaviin juniin tulee järjestää paikat vähintään 8 polkupyörälle.