Poljin 7/2012 ilmestynyt

Sisällys

Pääkirjoitus: Vähemmällä enemmän – ”Uutta hyvää ei voi saavuttaa luopumalla jostakin vanhasta, ” kirjoittaa Pyöräilykuntien verkoston puheenjohtaja Markku Lahtinen.

Talvipyöräilevä Putkosten perhe. Lue riemastuttava juttu läpi vuoden arkimatkat pyöräilevästä lapsiperheestä. ”Perheen kuopus Veera (3 v) on oppinut ajamaan vasta syksyllä, joten sohjokeli aiheuttaa matkanopeuden hidastumisen, kun taas perheen esikoinen Vilma (6 v) soimaa perhettä ”muhittelusta” eli hidastelusta reitillä.”

Pyöräilyn hyöty Helsingissä. Kaupunki teetti WSP Finlandilla selvityksen pyöräilyn hyödyistä. Pyöräilyn kaksinkertaistaminen tuottaisi vuosittain 80 miljoonan euron terveyshyödyt. Investointien hyöty-kustannussuhteeksi saatiin 7,8. Selvityksessä laaditut investointiohjelmat keskittyvät erityisesti pyöräilyn laatukäytävien lisäämiseen.

Seinäjoki haluaa lisää pyöräilyä. ”Pyöräily jää helposti osaksi huomaamatonta arkipäivää, ja juuri siksi sen edellytyksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota,” muistuttaa kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Tavarapyörät tulevat – tutkimusten mukaan 42 prosenttia moottoriajoneuvoilla tehdyistä tavarakuljetuksista voitaisiin korvata tavarapyörien avulla.

Kalifornian mahtava ilmapyörätie. Los Angelesia  ja Pasadenaa yhdistää halki kauniin maaseudun kulkeva 14,5 kilometriä pitkä upea, sileä ja puupintainen kohotettu pyörätie (”Sky Cycle Free-way”). Alun perin vuonna 1901 julkaistu artikkeli on monelta osin hämmästyttävän ajankohtainen ja kiehtova sukellus pyöräliikenteen historiaan. Millainen maailma olisikaan ollut, ja on edelleen mahdollinen ilman autoliikenteen dominoivaa asemaa.

Pyöräilyuutisia: Julkinen pyöränpumppu Jyväskylän Kauppakadulle, Lämmitettyjä pyöräteitä, Ensimmäinen pyöräterminaali Aarhuusiin, 80 % tanskalaisista pyöräilee läpi vuoden, WestFinnTour 2012 innosti, Tanskalaisten kilometrikisa, Pyörä löytyy älypuhelimella, Sähköavusteiset määriteltiin Euroopan Parlamentissa