Poljin-lehti 5-6/2015 on ilmestynyt!

Muhkea tuplanumero on täynnä ajankohtaista pyöräilyn edistämisen asiaa Karjalasta Kazakstaniin! Tutustu lehden pdf-versioon.

Pääkirjoitus: Jyväskylän pyöräily voimissaan. Pyöräilevä Suomi tarvitsee edelläpolkijoita ja 80 vuotta lokakuussa täyttänyt Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS on kiistatta yksi sellainen. JYPS:n ja kaupungin yhteistyönä Jyväskylästä kehitetäänkin nyt maailmanluokan pyöräilykaupunkia.

Pyöräilyn esteet pois sähkö- ja tavarapyörillä. Kokeilupyora.fi -hankkeessa eri ikäiset ja eri elämäntilanteessa olevat ihmiset saviat kokeilla sähköavusteista pyörää arkimatkoilla kuukauden ajan. ”Sähköpyörä kymmenkertaisti pyöräilyni," kertoo liiketoimintajohtaja Ilkka Rahkonen

Pyöräilylähetystö vahvistaa pyöräilyn nousua. Suomeen perustettiin Pyöräilylähetystö  maaliskuussa liikenneprofessori Jorma Mäntysen aloitteesta. Tavoitteena on vauhdittaa pyöräilymyönteistä päätöksentekoa Suomessa ja edistää suomalaisen pyöräilyosaamisen vientiä ulkomaille. Mukaan on saatu joukko eturivin poliitikkoja, elinkeinoja kulttuurielämän vaikuttajia, eri alojen huippuasiantuntijoita sekä pyöräilyäedistäviä järjestöjä ja yrityksiä.  ”Suomen pyöräilylähetystön asiantuntijoiden yhteistyö talvipyöräilyn viennin edistämiseksi on erittäin tervetullut avaus." - Olli Rehn, elinkeinoministeri

Pyörällä kaiken ikää. Riksapyörät Kaija ja Heikki tuovat iloa Koukkuniemen vanhainkotiin Tampereella. Pyöriä ajavat koulutetut pyöräluotsit. Pyörien avulla
eri sukupolvet kohtaavat kun vapaaehtoiset luotsit kyydittävät ikäihmisiä ympäri Tamperetta nauttimaan pyöräilyn vapaudesta ja ulkoilusta. ”Kaikilla on oikeus tuntea tuuli hiuksissaan!”

Lappeenranta - Vuoden pyöräilykunta 2015. Poljin-lehden 2-osaisessa juttusarjassa tarkastellaan Lappeenrannan ansioita ja kehityspolkua pyöräilykaupunkina. Lappeenrannassa pyöräillään paljon ja pyöräilyn  kehittäminen  on  nostettu  korkealle  kautta linjan. Reunakivet sen sijaan on madallettu.

#Pyöräilytalvi. Talvi tuli, mutta pyöräilyä se ei estä. Pyöräily talvella ei ole erityisen vaativaa, kuten ei ole talvella käveleminenkään. Päinvastoin – pyöräily on nopea ja hauska tapa liikkua myös lämpötilan pudottua ja päivien pimennyttyä. Pyöräliiton mainio talvikampanja tuo ympärivuotisen pyöräilyn ilot kaikkien saataville uudella ja raikkaalla tavalla.

Hollantilaiset Pohjois-Karjalan pyöräilyparatiisissa. ThinkBike työpaja oheistapahtumineen vauhditti pyöräilyn edistämistyön suotuisaa kehitystä Joensuussa. Hollantilaisten opein Joensuunkin saatetaan totetuttaa muun muassa "katijen laihdutuskuuri".

Oulun seudun pyöräilykoordinaattorit. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisessä tarvitaan ennen kaikkea henkilöresursseja. "Parasta koordinaattorin työssä on ollut toimintaan osallistuneilta saatu suora palaute kampanjoiden ja tapahtumien positiivisista vaikutuksista heidän omiin liikkumistottumuksiin, terveyteen ja elämään."

LYHYET

Ranskan uusi kilometrikorvaus työmatkapyöräilijöille. Ranskassa tullaan ottamaan käyttöön vapaaehtoinen kilometrikorvaus työmatkansa pyöräileville. Sallittu tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista vapaa korvaus on 0,25 € / km, mitä myös pyöräilyjärjestöt suosittelivat.

IV Talvipyöräilykonferenssi 2.-4.2.2016 Minnesotassa
Oulun viitoittama, Winnipegin ja Leeuwardenin vahvistama ympärivuotisen pyöräilyn kulku jatkaa kasvuaan. Talvipyöräilykonferenssi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa, kun Minneapolis ja Saint Paul isännöivät tätä riemastuttavaa koko talvella pyöräilevän maailman yhdistävää tapahtumaa.

Suomen Pyöräilynohjaajat ry perustettiin Jyväskylässä. Pyöräilyn ohjaamisen kehittäminen otti pitkän polkaisun eteenpäin 25. lokakuuta. Tavoitteena on tuoda lisää osaamista ja laatutasoa pyöräilyn ohjaamiseen, oli sitten kyse seuratoiminnasta tai pyörämatkailusta.

Paavista Italian pyöräliiton jäsen. Paavi Franciscus kannattaa pyöräilyä ja liittyi Italian arkipyöräilijöiden etujärjestöön.

Uusi jäseniä Pyöräilykuntien verkostoon. Tänä vuonna verkostoa vahvistamaan on liittynyt jo 10 uutta jäsenkuntaa, neljä yritystä ja kaksi järjestöä.

Kirja-arvio: Vaikuttaminen kävelyn ja pyöräilyn hyväksi – Hiljainen tieto käyttöön. Vuoden Pyöräilijäksi 2015 valittu Mauri Myllylä on entinen Oulun kaupungininsinööri, joka on koonnut uransa tärkeimmät opetukset yksiin kansiin kaikkien pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneiden iloksi ja hyödyksi.