Poljin 4/2014 on ilmestynyt!

Lehden pdf-versio löytyy tästä.

Image removed.Pääkirjoitus: Sähköä ilmassa. Miten saada vannoutuneet autoilijat hyppäämään ratin takaa pyörän satulaan? Menestysresepti näyttää vihdoin löytyneen "pyöräilyn pikateiden" ja sähköavusteisten yhdistelmästä. Tämä täydellinen pari viettelee pyöräilemään pidempiä matkoja ja entistä useammin, jolloin terveysvaikutuksetkin yltävät vähintään yhtä hyviksi kuin tavallisessa pyöräilyssä.

Pyöräily ja terveys - voittamaton yhdistelmä. Arvostettu British Medical Journal -tiedelehti julkaisi juuri tutkimuksen, joka vahvistaa entisestään näyttöä pyöräilyn terveysvaikutuksista. Pyöräilyn terveyshyödyt voi muuntaa euroiksi ainakin WHO:n kehittämällä HEAT-työkalulla, joka on juuri päivitetty. Kymmenen kuntaa Suomessa on laskenut terveyshyötyjen arvon. Viimeisimpänä Porvoo, jossa pyöräilyn arvo nykyisillä määrillä (kulkutapaosuus 10 %) on 8,8 miljoonaa euroa vuodessa.

Varsinais-Suomessa osataan innostaa pyöräilyyn. Valonian riemastuttavissa tapahtumissa, kampanjoissa ja kisailuissa vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi työmatkapyöräilijöitä kannustettiin pumppaamalla renkaisiin ilmaa, jakamalla banaaneja ja heijastimia sekä hurraamalla kunniakujan läpi ajaville pyöräilijöille. Kilometrikisaa hyödynnettiin Turku-Tampere (TURTA)-kilpailulla, jossa Tampereen pormestari haastoi Turun kaupunginjohtajan kautta kaikki kaupunkilaiset polkemiskilpailuun.

Pyörämatkailu avartaa – ei määrää vaan laatua. Markku Lahtinen analysoi värikkääseen tyyliinsä pyöräilyolosuhteiden laatua akselilla Suomi–Viro–Saksa–Ruotsi. Kuinka nopeasti esimerkiksi Virossa on siirrytty aivan ala-arvoisista pyöräteistä sujuviin ja hyvin opastettuihin väyliin. "Meidän tulee Pyöräilykuntien verkoston jäsenkuntina näyttää mallia ja tehdä rohkeita, pyöräilijän etua ajavia ratkaisuja. Rakentakaa hyviä väyliä," Lahtinen painottaa.

Pyöräilykasvatusta päiväkodissa. Lasten pyöräilyn edistäminen lähtee aikuisten asenteista. Pyöräretki ja ajotaitorata sopivat mainiosti myös päiväkoti-ikäisille. Lasten pyöränkäsittelytaidot ja ajamisen varmuus lisääntyivät silmissä, kun Pyöräilykuntien verkoston edustajat kävivät testaamassa ajotaitorataa Lapsella on oikeus pyöräillä –hankkeen pilottipäiväkoti Peikonpesässä Turussa.

Sotshi-Jopolla Muoniosta Helsinkiin. Pyöräilijöiden tempaus Uuden Lastensairaalan hyväksi herätti huomiota läpi Suomen. Reilun 1300 kilometrin matka ja alkukesän koleat olosuhteet asettivat Jopo-pyörän,polkijoiden kunnon ja reittiä myötäilevät pyöräväylät testiin. Kaikki selvisivät voittajina ja mikä tärkeintä: Uuden Lastensairaalan rakennushanke sai maanlaajuista huomiota ja selvää rahaa.

LYHYET

Tikkakoskella maastopyöräillään välitunnilla. Torstaina 11.9. pidettiin Luonetjärven koululla Tikkakoskella maastopyöräradan avajaiset. Avajaisilla juhlistettiin kesän aikana JYPS-aktiivien talkoilla rakentaman pump track -radan käyttöönottoa. Tiettävästi mahdollisuus maastopyöräillä välitunnilla on harvinaista Suomessa.

Sähköavusteiset pyöräilyn lisääjänä. Sähköavusteisten polkupyörien voittokulku viime vuosina varsinkin Euroopassa on ollut huikeaa. Velo-city -konferenssissa kolme asiantuntijaa käsitteli sähköavusteisia mm. liikunnan ja terveyden, turvallisuuden sekä polkupyörän käytölle perinteisesti koettujen esteiden ylittämisen näkökulmasta.

Laatikkopyörän kyyti kelpasi lapsille. Liikenneturvallisuusviikon avajaistapahtuman suosikki oli laatikkopyörä, jonka kyytiin oli koko tilaisuuden
ajan kymmenien metrien jono koululaisia.