Poljin 8/2013 ilmestynyt

Lehden pdf-verio löytyy tästä.

Image removed.Sisällys:

Pääkirjoitus: Edistämisohjelmien vuosi. Suomeen saatiin vuonna 2013 ennätysmäärä laadukkaita pyöräilyn ja kävelyn edistämisohjelmia.

Luvassa miljoonien eurojen hyödyt. Joensuussa laskettiin sekä kävelyn että pyöräilyn kasvun taloudellinen arvo HEAT-työkalun avulla. Vuositasolla hyödyt pelkästään kävelyn 20 prosentin kasvussa ovat yli 6 miljoonaa euroa.

Espoon pyöräily on nousussa. Espoossa valmistui kunnianhimoinen 21 toimenpidekokonaisuutta sisältävä pyöräilyn edistämisohjelma vuosille 2013 - 2024. Samalla Espoo allekirjoitti Brysselin sopimuksen, jossa sitoudutaan nostamaan pyöräilyn kulkumuoto-osuus vähintään 15 prosenttiin ja puolittamaan onnettomuuksien määrä vuoteen 2020 mennessä.

Pyöräilyn ja kävelyn seuranta vauhtiin. Liikenteen tutkimuskeskus Vernen hankkeessa on luotu mm. esimerkkimittaristo pienelle, keskisuurelle ja suurelle kunnalle. Kunta saa valmiit työkalut juuri oman näköisensä seurantamallin määrittämiseen. Mallia on haettu planeetan parhaista käytännöistä ja myös pienen budjetin toimintamalli on otettu huomioon.

Kokkolan kaupunginhallitus hyväksyi tyytyväisenä Pyöräilykaupuinkiohjelman. Arkipyöräilyn potentiaali on huikea, koska 73 % asukkaista asuu viiden kilometrin säteellä keskustaata.

Walking for life. Norjassa tehtiin hallituksen toimeksiannosta oma strategia kävelyn edistämiselle. Päätavoitteina on tehdä kävelystä houkutteleva kulkumuoto kaikille ikäryhmille ja päivittäisten kävelymatkojen pidentäminen.

Virossa pyöräretkeilijä löytää perille. Eteläinen naapurimaa on mainio kohde suomalaiselle pyörämatkailijalle ja reittien opastus on ollut Euroopan kärkitasoa jo vuodesta 2003.