Poljin 2/2020

Poljin-lehti 2/2020 on julkaistu, sisältönä pyöräliikenteen ja pyörämatkailun ajankohtaiset kuulumiset Suomesta ja muualta Euroopasta. Alla tiivistetysti Poljin-lehden tämän kertaisista aiheista. Lehden verkkoversioon pääset tästä.  

Pääkirjoitus: Euroopan suuri pyöräilyvallankumous. Euroopassa eletään parhaillaan suoranaista pyöräilyvallankumousta. Kansalaiset Euroopassa ovat tarttuneet koronapandemian aikana uudestaan pyörää sarvista ennennäkemättömällä innolla ja osa hallituksista ja kaupungeista on reagoinut tilanteeseen nopeasti. Suomikaan ei ole jäänyt polkemaan paikallaan.

Tervetuloa pyöräilijä -tunnus sai innostuneen vastaanoton. Tervetuloa pyöräilijä -merkki on otettu lämpimästi vastaan pyöräily- ja matkailupiireissä: tätä on kaivattu. Yritykset pääsevät viimein osoittamaan tarjoavansa pyöräilijälle laadukkaat palvelut, ja pyöräilijät tietävät olevansa tervetulleita, satoi tai paistoi.

Pyörämatkailukeskus ja ennätysten kesä. Vuosi 2020 oli vasta aluillaan, kun Pyöräilykuntien verkosto ja Pyöräliitto yhteisvoimin käynnistivät hankkeen Pyörämatkailukeskuksen perustamiseksi. Silloin kukaan ei voinut ennustaa, millainen pyörämatkailun vuosi tästä vielä tulisi. Lue esimerkit ennätyksellisistä pyörämatkailulukemista eri puolilta maata ja kuvausta Pyörämatkailukeskuksen nykyisistä ja tulevista palveluista. 

Fiksusti kouluun -ohjelma pääsi vauhtiin. Koululaisten aktiivista ja kestävää liikkumista tukeva Fiksusti kouluun -ohjelma käynnistyi huhtikuussa 2020. Toimenpiteet pilottikunnissa ja -kouluissa ovat edenneet ripeästi. Ensimmäiset tulokset olosuhdekartoituksista koulujen lähiympäristöstä ja keskeisillä tuloreiteillä ovat mielenkiintoista luettavaa liittyen muun muassa pyöräpysäköintiin, saatto- ja huoltoliikenteen järjestelyihin sekä pyöräilyn ja kävelyn sujuvuuteen ja turvallisuuteen.

Swapfiets – polkupyörien Netflix. Pyörän hankinta palveluna leviää vauhdilla Keski-Euroopassa. Missä tahansa, koska tahansa – mahtava palvelu on helposti käden ulottuvilla parilla kympillä kuukaudessa. ”Pyörien Netflixillä” on jo 200 000 tyytyväistä käyttäjää 75 kaupungissa. Kiertotalous on yhteiskunnassa vasta alkutaipaleellaan, mutta Swapfiets todistaa konseptin toimivan käytännössä hyvin. Palvelulle löytynee jopa miljoonia asiakkaita.

Näkökulma: Katutilaa ja kapasiteettia. Kumpi kannattaa, kapasiteetin lisääminen vai katutilan uusjako? Jos Helsinkiin rakennettaisiin Kööpenhaminan tasoinen verkosto pyöräilyinfraa, se ei muuttaisi radikaalisti tilannetta autoilijan näkökulmasta. Kööpenhaminassa pyöräväylät vievät katutilasta vain 7 prosenttia. Korotetut suojatiet, ylijatketut jalkakäytävät, pihakadut, kävelykadut, pyöräkadut, joukkoliikenteen omat kaistat ja lyhyiden yksisuuntaisten katujen merkitseminen pyöräliikenteelle kaksisuuntaisiksi ovat kaikki keinoja parantaa joukkoliikenteen ja aktiivisen liikenteen asemaa kaupungissa jakamalla tilaa uusiksi.

Seuraava Poljin-lehti ilmestyy marraskuussa viikolla 48. Lehteen tarkoitetun aineiston on oltava toimituksessa 6.11. mennessä: info@poljin.fi. Pyöräilykuntien ja muiden jäsenyhteisöjemme hyvät esimerkit pyöräilyn edistämistyössä ovat erittäin tervetullutta sisältöä.

Lukuiloa!

Matti Hirvonen, päätoimittaja, matti.hirvonen@poljin.fi